Nyíregyháza hírei

2013.09.24. 12:23

Végéhez ért a felderítés

Nyíregyháza - A repülések során a megye homokos talajú, nyírségi területeit teljes egészében átfésülték.

Nyíregyháza - A repülések során a megye homokos talajú, nyírségi területeit teljes egészében átfésülték. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság (NTI) és a Földhivatal szakemberei szeptember elején végezték el a parlagfű légi felderítését – tájékoztatta lapunkat Sipos Tibor igazgató.A megadott útvonalterv alapján a szükséges eszközök (GPS, fényképező) és dokumentumok (előre nyomtatott számozott felvételező lapok) igénybe vételével zajlott a felderítés. A felvételezésben a földhivatal részéről 3 gazdász, az NTI-től 3 növényvédelmi és 2 talajvédelmi felügyelő vett részt a munkában – közölte lapunkkal a szakember, aki kiemelte: a repülés során rendkívüli esemény nem történt.

Bejárták a Nyírséget

Sipos Tibor összegezte lapunknak a légi felderítés tapasztalatait. – A repülések során a megye parlagfűvel szennyezett homokos talajú, Nyírségi területeit teljes egészében átfésülték. Általános meglátásunk szerint a parlagfű borítottság jóval kisebb az idei esztendőben, mint például a korábbi években. Nagy, egybefüggő parlagfüves területet, területeket most nem is találtunk.

A korábbi felhívások, tájékoztatók, riportok, újságcikkek hatására a földhasználók széles köre értesült a légi felderítésről – véli a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője.

Csörögtek a telefonok

A repülések során sokan figyelték is a helikopter útját, a felügyelők telefonjai két napig csörögtek a gazdák érdeklődése nyomán, több esetben az érintettség miatt.

A következő szezonban júliusi, aratás utáni felderítést tervezünk, és úgy látjuk, érdemes volna visszaállítani a felszólítás intézményét. A tapasztaltak alapján a gazdálkodók 90 százaléka ez alapján elvégezné már a virágzást megelőzően a mentesítést.

A napraforgós területeken alacsonyabb borítottságot tapasztaltunk, a hosszú aszályos időjárás ellenére. A repülés során olyan területeket is láttunk, amelyekre szakember nagyon ritkán juthat el (pl.: autópálya építés területe, felhagyott szeméttelepek, illegális homokbányák, megváltozott művelési ágú parcellák, trágyatároló).

A repülés során az aszály terméscsökkentő hatása, a talajművelési és tápanyag utánpótlási hibák, az öntözés hatékonysága nagyon jól felmérhető volt – összegzett Sipos Tibor.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!