Nyíregyháza hírei

2013.09.21. 15:11

Viszik a jó albérletet

Nyíregyháza - A tulajdonosnak érdemes az adóhatóságnál bejelentenie a bérbeadásra vonatkozó adózási kötelezettséget.

Nyíregyháza - A tulajdonosnak érdemes az adóhatóságnál bejelentenie a bérbeadásra vonatkozó adózási kötelezettséget.

Az elmúlt egy évben olyan mértékben megnőtt a nyíregyházi albérletek iránti kereslet, hogy gyakorlatilag várni kell arra, míg a kínálati oldalon megjelenik egy-egy a bérlő igényeinek megfelelő ingatlan.

– A kereslet növekedésében jelentős szerepe van az ingatlanpiac és a gazdaság élénkülésének, hiszen az ingatlanjukat eladó tulajdonosok átmeneti lakhatása valamint a munkalehetőség miatt vidékről beköltözők nagy száma közösen egy piacot gerjesztő folyamat – mondja Szalkai Béla, a Duna House (DH) értékesítési vezetője és hozzáteszi: egy jó albérlet 1-2 napon belül bérlőre is talál.

Minden bérbeadónak azt javasolják, hogy az adóhatóságnál a bérbeadásra vonatkozó adózási kötelezettségüket jelentsék be.

Hogy ez mennyire fontos, azt jó mutatja, hogy tömegesen érkeznek közérdekű bejelentések a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), amelyekben ingatlan adózatlan bérbeadására hívják fel a figyelmet.

– Sokszor elég egy zajos albérlők által feldühített szomszéd, vagy a bérlő és a bérbeadó közötti elszámolási vita, és a feketéző bérbeadó máris az adóhivatal célkeresztjében találhatja magát. Ez pedig sokba kerülhet, Akár milliós ráfizetést is eredményezhet, ha valaki eltitkolja a lakáskiadásból származó jövedelmét, míg a befizetendő adó összege egy átlagos lakás esetén, éves szinten, pár tízezer forint – figyelmeztet a NAV Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!