Nyíregyháza hírei

2013.10.31. 07:21

A jövő évi költségvetés a közgyülés előtt

Nyíregyháza - A nyíregyházi közgyűlés frakcióvezetőit a csütörtöki közgyűlés legfontosabb napirendi pontjáról, a jövő évi költségvetési koncepcióról kérdeztük.

Nyíregyháza - A nyíregyházi közgyűlés frakcióvezetőit a csütörtöki közgyűlés legfontosabb napirendi pontjáról, a jövő évi költségvetési koncepcióról kérdeztük.

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz):

2010 őszén az új városvezetés egy csőd szélén álló önkormányzatot örökölt, melynek az összes hitelállománya több mint 16 milliárd forint volt. Mindezeken túl a lejárt szállítói állomány is meghaladta az 1,3 milliárd forintot, mely a folyószámlahitel állomány teljes kihasználtsága miatt kezelhetetlenné vált. A gyors diagnózis felállítást követően körvonalazódott a terápia is, melyet a 2011-es költségvetési koncepcióban fektettünk le, és melyből legjelentősebb az intézményi strúktúra átalakítása volt egy hatékonyan működő ellátórendszerré.

Bár az oktatás-nevelés szakmai része az óvodák kivételével átkerült állami fenntartásba, az államigazgatás korszerűsítésével pedig elkerültek az okmánykiadással járó feladatok, illetve a gyámügyi, gyermekjóléti, segélyezési feladatok egy része, azért többletfeladatot is kaptunk a közművelődés és sport területén. Most egy új hatékonyan működő, átlátható intézményi és gazdasági társasági struktúrában kezdjük el a 2014-es gazdasági évet.

A koncepcióból az is kiolvasható, hogy ellentétben a korábbi évek gyakorlatával, a kormányzat nem hárít többletfeladatokat az önkormányzatra, és az ellátandó feladatokhoz megfelelő forrás áll a város rendelkezésére. Saját bevételeinket a tavalyi bázis szinten tervezzük, és kiemelném, hogy a koncepció semmilyen területen nem tartalmaz adóemelést! Sőt, az adósság-konszolidációnak köszönhetően az önkormányzatnak 2014-ben több mint 1,9 milliárd forinttal kevesebb lesz a hiteltörlesztésből és kamatfizetésből adódó kötelezettsége.

Ez a „felszabadult” forrás ad lehetőséget arra, hogy sok más pozitív lépés mellett jövőre felemeljük az intézményekben foglalkoztatott közalkalmazottak cafetéria juttatását, megemeljük az intézmények felújítására, állagmegóvására korábban fordított előirányzatot. Biztosítani tudjuk a pályázatokhoz szükséges forrásokat, hogy önerő hiányában ne kelljen – alapvető lakossági szükségletet kielégítő – fejlesztésekről lemondani. A koncepció jól mutatja, hogy az idei stabil költségvetés után jövőre továbbléphetünk, 2014 a lehetőségek és a fejlődés éve lesz Nyíregyháza életében.

Nagy László (MSZP):

Választási év következik, ez abból is látszik, hogy a korábbihoz képest is hamarabb kell költségvetési koncepciót készíteniük az önkormányzatoknak. Az állam költségvetése a szemfényvesztés költségvetése, amely még nagyobb terepet nyit a politikai természetű támogatásoknak.

Nyíregyháza koncepciója a külső körülményekhez történő alkalmazkodás kényszerében igyekszik utolérni önmagát, s pótolni olyan elmaradásokat, amelyek komoly teherként jelentkeznek az első két elvesztegetett év után. Látszik ez abból is, hogy a koncepció döntő része a gazdasági társaságok feladatairól szól, miközben számos bizonytalansági tényező mutatkozik az állami büdzsé végleges finanszírozási fejezeteiben.

A tervezésből is lehet érzékelni, hogy az összes sikerpropaganda ellenére az emberek nem élnek jobban, mint tavaly, vagy három éve. A fennen hangoztatott foglalkoztatás bővülés ellenére az önkormányzat iparűzési adó bevétele várhatóan nem fog nőni (a közmunka programok csak statisztikai javulást jelentenek), a gépjárműadó bevétel pedig a tervet készítők szerint is csökkenni fog, hisz a családok romló helyzetükben nem tudnak autót cserélni, így növekszik a használt autók átlagéletkora is.

Szembetűnő a szociális kiadásokra fordítandó összegek emelkedése - az állami költségvetésben is közel 25 százalékos emelkedés van! -, amely semmiképp sem jelentheti azt, hogy a családok helyzete könnyebbé vált volna. A koncepció továbbra sem mutatja azt a szándékot, hogy az önkormányzat saját eszközeivel hogyan akarja segíteni a helyi kis- és középvállalkozásokat, melyeken keresztül erősödhetne a város gazdasági stabilitása. A választás évére nyilván véletlenül időzített fejlesztési dömping reméljük, végre a nyíregyházi vállalkozások helyzetén is javítani fog.

Vass Zoltán (Jobbik):

A város költségvetésének tervezési alapja maga az állami költségvetés. Az Országházban dől el, hogy mennyi pénzhez jutnak az önkormányzatok. A Jobbik nem támogatja az állami költségvetést, így az abból levezetett helyi költségvetést sem tudjuk támogatni, még koncepció szinten sem.

Nem értünk egyet a jelenlegi elosztási módszerekkel, a nagymértékű bevétel elvonásokkal. Az állam éppen csak annyi pénzt ad vissza az önkormányzatoknak, hogy azok minimális szinten tudják teljesíteni a kötelező feladataikat. A települések 2014-ben is csak ugyanannyi pénzt fognak kapni, mint 2013-ban. Az állam továbbra is elveszi a személyi jövedelemadót, a gépjármű adó 60 százalékát.

Szerintünk a helyben keletkező adók nagy részének itt kellene maradnia. A költségvetési koncepcióban megfogalmazott feladatokkal, alapelvekkel általában egyetértünk. A feladatokhoz rendelhető források azonban nem valószínű, hogy elegendőek lesznek. A közfoglalkoztatás szerintünk rendkívül alacsony szinten áll. Hat órás alkalmazásban, ilyen kevés fizetésből nem lehet megélni.

A közmunkát nem kellene csak az önkormányzatok feladatának tekinteni, állami közmunka programokra is szükség van. Szükséges az intézmények és a hivatal takarékos működése továbbra is, de ez ne akadályozza a munkát, ne romoljon az ellátási színvonal. A szükséges létszámot biztosítani kell!

Hiányoljuk a városfejlesztési feladatok pontosabb megfogalmazását. Ezeknek már a költségvetési koncepcióban is meg kellett volna jelenniük. Ez azért is fontos, mert ugyanezeket az elképzeléseket a 2014–2020-as időszakra vonatkozó operatív programokhoz kapcsolódóan is meg kell fogalmazni. Ha ezt nem megfelelően tesszük meg, nagyon félrecsúszhat a városfejlesztés az elkövetkező hat évben. Olyan fejlesztések maradhatnak ki, amikre a lakosságnak feltétlenül szüksége van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!