Nyíregyháza hírei

2013.10.25. 11:53

Az erdő örök, de a fa nem

Nyíregyháza - A gúthi erdő egy része az akác szentélye – derült ki „A Szacsvay akác – elődeink öröksége, a Gúthi erdő büszkesége” elnevezésű szakmai bemutatón, amelyet a NYÍRERDŐ Zrt. rendezett.

Nyíregyháza - A gúthi erdő egy része az akác szentélye – derült ki „A Szacsvay akác – elődeink öröksége, a Gúthi erdő büszkesége” elnevezésű szakmai bemutatón, amelyet a NYÍRERDŐ Zrt. rendezett. Szalacsi Árpád, a társaság vezérigazgatója elmondta, az 1,7 hektáros, 71 éves erdőrészlet az akác szentélye. Az Amerikából származó fafaj nálunk új otthonra talált, őshazájában ugyanis meg sem közelíti azokat a méreteket, amelyeket itt elért, hiszen itt van olyan fa, ami 37 méter magas, de találunk olyan törzset, ami 73 centi vastag.

A vezérigazgató szerint idehaza számtalan támadás éri az akácot, holott hasznossága vitathatatlan, mind az ipar, mind a mezőgazdaság számára kitűnő nyersanyag, a tűzifájáról nem is beszélve.

– A társadalom a közjóléti és turisztikai területen egyre több igényt támaszt az erdővel szemben. Egy állami erdészeti társaságnak ezt figyelembe kell venni, és erre fedezetet kell teremteni. Ezt csak olyan fafajból tudjuk biztosítani, amely gyorsan nő, eladható, és amely munkát ad az itteni emberek számára. Bízom abban, hogy ezt előbb-utóbb az akác ellenzői is belátják és elfogadják. Gúthon meg kell említeni a dámot is, ami nem számít őshonosnak nálunk, mégis világszerte jó hírét viszi hazánknak és a NYÍRERDŐ- nek – hívta fel a figyelmet Szalacsi Árpád.

Munkalehetőséget teremt

Dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár egyebek mellett a közfoglalkoztatás fontosságáráról beszélt. Az erdő, amellett, hogy csodálatos helyszín, munkalehetőséget is jelent az emberek számára – ez igaz a magánszférára és a közfoglalkoztatásra egyaránt. Itt mindig van tennivaló – jelentette ki Czomba Sándor. – Ez az erdő valószínűleg a világ legszebb akácosa, szükség van az ilyen „templomokra”, hogy új híveket szerezzünk az akácnak. Az emberek egyik része nem ismeri ezt a fafajt, a másik része viszont ismeri és szereti. Az erdő örök, de a fa nem – fogalmazott Bartucz Péter, a Gúthi Erdészet igazgatója arra utalva, hogy megkezdődött a 71 éves erdőállomány letermelése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!