Nyíregyháza hírei

2013.10.25. 12:28

Elméletek összeesküvésekről

Nyíregyháza - Konferenciát rendeztek a kormányok elleni félelmekkel, hiedelmekkel kapcsolatban.

Nyíregyháza - Konferenciát rendeztek a kormányok elleni félelmekkel, hiedelmekkel kapcsolatban.

Milyen szerepet játszott vajon a magyar állam az 1920-as években nagy visszhangot kiváltott frankhamisítási botrányban? Vajon 2006. október 23-án mennyire volt tudatos a kormány részéről a tüntetők elleni agresszív fellépés? A nők tényleg kiszolgáltatott szerepben vannak a tálibok között, vagy hősként tekintenek rájuk a terrorista merényletek miatt? Többek között minderről szó volt pénteken a Nyíregyházi Főiskolán a Történettudományi és Filozófiai Intézet konferenciáján, amely a Waco / A félelem mítoszai – kormányok, összeesküvések címet kapta.

– Húsz évvel ezelőtt az amerikai Texas állam Waco városában egy szekta központja ellen támadást intéztek a biztonsági egységek, s a támadás közben kigyulladt épületben közel nyolcvan ember az életét vesztette. Akkor Amerikában lábra kapott egy összesküvés-elmélet, hogy a kormány közreműködött a tömeggyilkosságban. Ez adta az apropóját és az alapját a konferenciánknak, ugyanis az előadások a kormányok elleni félelmekkel, hiedelmekkel foglalkoznak – mondta el érdeklődésünkre Szoboszlay György főiskolai adjunktus, a rendezvény főszervezője. – Van olyan előadó, aki összehasonlítja Waco eseményeit a 2006. október 23-i budapesti történésekkel, foglalkozik előadás a magyarországi szekták helyzetével az 1990-es évek elején, az Amerikában működő szélsőjobboldali szervezetek kormány elleni stratégiájával, s hangzik el elemzés a globalizációs és antiglobalizációs mozgalmak egymásra gyakorolt hatásáról is.

– Az interneten is meghirdettük a konferenciánkat, amelyre Pakisztánból is jelentkeztek kutatók, de végül nem tudtak eljönni, mert nem kaptak vízumot. Egyikük elküldte tanulmányát, amelyet majd felolvasunk. Írásában a tálib militarizmus, társadalom és vallás összefüggéseit elemezte. A konferencia összegzéseként azt mondhatom, hogy az összeesküvés elméletek nem a semmiből születtek, valami alapjuk van, hiszen a legtöbb alkalommal történtek emberi hibák, mulasztások. Az összeesküvés elméletek kitalálói azonban nem állnak meg ezen a szinten, továbbfejlesztik teóriájukat, azt állítva, hogy a kormány áll minden mögött – tette még hozzá Szoboszlay György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!