Nyíregyháza hírei

2013.10.22. 12:18

Érkeznek a kelet-európai varjak nyíregyházi telelőhelyükre

Nyíregyháza, 2013. október 22., kedd (MTI) - Érkeznek a kelet-európai országokban költő varjúk nyíregyházi telelőhelyükre, a város határában lévő 370 hektáros Sóstói-erdőbe, ahol októbertől márciusig éjszakáznak a fák koronáin.

Nyíregyháza, 2013. október 22., kedd (MTI) - Érkeznek a kelet-európai országokban költő varjúk nyíregyházi telelőhelyükre, a város határában lévő 370 hektáros Sóstói-erdőbe, ahol októbertől márciusig éjszakáznak a fák koronáin.

A koromfekete, 45 centiméter magasra megnövő, 300-350 grammos, erős csőrű, nagy csapatokban portyázó vetési varjak "előőrsei" már elfoglalták helyüket az erdőben. Társaik folyamatosan érkeznek, főként Lengyelországból, Ukrajnából, Oroszországból, Fehéroroszországból, illetve a balti államokból, Észtországból, Lettországból és Litvániából - mondta Szigetvári Csaba, a helyi E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület projektvezetője kedden az MTI-nek.

Az eurázsiai területeken élő varjú több száz, sőt akad amelyik ezer kilométernyit is repül nyíregyházi telelőhelyére, hogy ott menedéket keressen a kemény orosz tél elől. Az ornitológusok a meggyűrűzött madarak jelzése alapján feljegyeztek már olyan varjút is, amelyik Oroszország távoli, Kalinyin megyéjéből 1384 kilométert tett meg a Sóstói-erdőben lévő téli menedékhelyig.

A különböző országokból érkező varjak természetesen a hazai állomány egy részével együtt telelnek a Nyíregyháza északi határában fekvő fás területen.

Szigetvári Csaba tájékoztatása szerint Szabolcsban, csakúgy mint az ország más területein, kevés vetési varjú él, számukat 25 ezer körülire becsülik.

A Nyírségben stabil fészkelő helyeik vannak, és annak köszönhetően, hogy 2001-ben védetté nyilvánították a fekete madarakat, ma már a lakókörnyezet közvetlen közelében raknak fészket a magasabb fákon, és négy-öt tojásból költik ki kicsinyeiket. Nyíregyháza környékén Nyírteleken és Nagycserkeszen él nagyobb varjúkolónia, egy kisebb számú pedig a város tokaji úti piacához közeli fasorokban.

A Sóstói-erdőben évre-évre több tízezerre becsülik a telelő varjak számát. A madarak nappal a környék mezőin keresnek táplálékot, rovarokat, kisemlősöket, magvakat, fákon maradt gyümölcsöket fogyasztanak. A nagyon hideg napokon azonban nem hagyják el a város területét, többnyire a családi házas lakóövezetek kertjeit lepik el, és ott keresnek eleséget, majd estére, sötétedés előtt repülnek vissza az erdőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!