Nyíregyháza hírei

2013.10.16. 13:20

Jár majd az omnibusz és fő a leves, benne a velő

Nyíregyháza - Szerdán délelőtt egy sajtótájékoztató idejére Krúdy korának hangulata elevenedett meg az egyik nyíregyházi kávézóban.

Nyíregyháza - Szerdán délelőtt egy sajtótájékoztató idejére Krúdy korának hangulata elevenedett meg az egyik nyíregyházi kávézóban. A Móricz Zsigmond Színház két művésze, Pregitzer Fruzsina és Petneházy Attila az író műveiből olvasott fel részleteket: megidézték a Nyírség jellegzetes figuráit és a velőscsont is előkerült – legalábbis szóban. Mindez a pénteken és szombaton esedékes Krúdy Napok felvezetése volt, ahol dr. Kovács Ferenc, a megyeszékhely polgármestere azt mondta, a hagyomány és a tisztelet jegyében rendezi meg a város az eseménysorozatot.

– Az a célunk, hogy egyrészt méltóképpen emlékezzünk meg városunk szülöttéről tudományos, kulturális és gasztronómiai megközelítésből egyaránt, másrészt hogy elérjük: egyre többen olvassák a műveit. Szeretnénk, ha Krúdy Gyula szellemisége beépülne a város életébe, ez a törekvésünk pedig 2011-ben kezdődött. Az író posztumusz díszpolgári címet kapott, a színház bemutatta a korabeli Nyíregyházát idéző Tirpákia tündérkert című darabot, majd átadtuk a Papok padját. Az idén is lesznek érdekességek: hat táblán olvasható majd a Nyíregyházi beduinok című novella, közlekedik az omnibusz, és természetesen Krúdy kedvenc ételeit is megkóstolhatják az érdeklődők.

Programok

Október 18., péntek

Megemlékezések és koszorúzások: 9 óra: Krúdy Gyula szülőháza, 9.30 óra: Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium, 10 óra: Krúdy emlékmű

„A Krúdy-kutatás jelene és jövője” címmel tudományos ülés a városházán

14 óra: Krúdy hangulatok címmel fotókiállítás nyílik a megyei könyvtárban

Október 19., szombat

Kossuth téri programok: népi játékok, kézműves ízek vására, Krúdy kedvenc étkeinek vására, arckép rajzolás, kellékes fotózás, valamint korabeli ruhába öltözött statisztákkal való fotózás, Krúdy-idézetek a fákon, gyermek kézműves foglalkozások, a Kossuth tér környékén működő éttermek Krúdyhoz köthető ételeket kínálnak, omnibusz túra (indulás a könyvtár előtti parkolókból 11, 13, 14 és 15 órakor). Krúdy csemegék 1–1 intézmény a felállított sátrakban mutatja be a városi közgyűjtemények Krúdyra és korára emlékeztető sokszínűségét, ízelítőt adva az íróhoz kapcsolódó közgyűjteményi anyagokból. Ezen belül: Krúdy kötetek, Nyírvidék, Krúdyhoz köthető korabeli képeslapok és érmék kiállítása, Krúdy enteriőr (könyvtár), korabeli játékok kiállítása, babaház foglalkoztatóval (Kállay Gyűjtemény). Emellett a Jósa András Múzeum és a megyei levéltár, és a Sóstói Múzeumfalu is kiállít.

Színpadi programok:

10 óra: Vikár Sándor Zeneiskola tanárai – századfordulós slágerek

11 óra: Lantos Zoltán hegedűművész

13 óra: Swing & Jazz dallamok - Artézis Zenekar

14.30: Bábszínház –Vitéz László

16.30: Hot Jazz Band –élőkoncert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!