Nyíregyháza hírei

2013.10.16. 08:32

Kótaji polgármester: a lakosság érdekeit szem előtt tartó döntést fog hozni a gázvitában az önkormányzat

Nyíregyháza, 2013. október 15., kedd (MTI) - A lakosság érdekeit szem előtt tartó döntést fog hozni a szolgáltatóval folytatott gázvezeték-vitában a kótaji önkormányzat - mondta el Orosz Mihály, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község független polgármestere kedden az MTI-nek. A közeli Nyíregyháza és Nyírtelek polgármesterei közös közleményben tiltakoznak a két település területét érintő szolgáltatás esetleges korlátozása ellen.

Nyíregyháza, 2013. október 15., kedd (MTI) - A lakosság érdekeit szem előtt tartó döntést fog hozni a szolgáltatóval folytatott gázvezeték-vitában a kótaji önkormányzat - mondta el Orosz Mihály, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község független polgármestere kedden az MTI-nek. A közeli Nyíregyháza és Nyírtelek polgármesterei közös közleményben tiltakoznak a két település területét érintő szolgáltatás esetleges korlátozása ellen.

Az önkormányzat és a Tigáz-DSO Kft. között azután alakult ki konfliktus, hogy a helyhatóság szerint a falu tulajdonában lévő gázvezeték bérleti díját nem fizette ki szolgáltató. Az erről szóló szerződés október 16-án jár le, az önkormányzat képviselő-testülete ezért szerdán konkrét lépéseket tenne a vita megoldásáért.

A Nyíregyháza mellett fekvő község vezetője az MTI kérdésére azt nem árulta el, hogy teljesen elzárják-e a szóban forgó gázvezetéket, vagy csak csökkentik a nyomást.

A szerdai békés akcióval a tarthatatlan helyzetre szeretnék felhívni a figyelmet - mondta el Orosz Mihály.

Hozzátette: a Tigáz eddig nem kereste a problémára a megoldást, ezzel viszont saját fogyasztóit hozza nehéz helyzetbe.

Az önkormányzat szeretné érvényesíteni a jogait, ennek érdekében egyeztető megbeszéléseket is tartott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatallal, és kivárt az utolsó pillanatig - utalt a szerződés határidejére Orosz Mihály.

A polgármester a Szabolcs Online-nak (www.szon.hu) korábban azt mondta, a csaknem 36 kilométer hosszú gázvezetéket 1992-93-ban építette meg a falu önkormányzata. Egy 2010-es jogerős bírósági döntésre hivatkozva azt állítja, hogy a vezeték Kótaj tulajdonában van. Ennek alapján 2012. szeptemberében 28-án a helyhatóság szerződést kötött a Tigáz-DSO Kft.-vel, mely szerint a szolgáltató 2013. október 15-éig használhatja a vezetéket, közben pedig kiépít egy új csatlakozási pontot, amelyen keresztül szolgáltatja majd a gázt Nyíregyházának és településrészeinek. Ez azonban nem valósult meg, és a szolgáltató rendszerhasználati díjat sem akar fizetni.

"Mi úgy számoltunk, hogy köbméterenként 5,50 forint jár nekünk, és a gázszolgáltató adatai szerint legalább 70 millió köbméterről szól a történet" - közölte a polgármester.

Orosz Mihály a portálnak korábban határozottabban beszélt a "gázelzárási" tervről, amelyről - mint mondta - már tájékoztatták az összes illetékest, többek között a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt, a Nemzetgazdasági Minisztériumot, a Miniszterelnöki Hivatalt, valamint felhívták az érintett polgármesteri hivatalok figyelmét is a várható következményekre.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a hivatal - az ellátás biztonsága és folyamatossága érdekében - minden rendelkezésre álló eszközzel a helyzet megoldását támogatja, és ennek érdekében közvetít a vitás felek között.

"Világossá vált, hogy a tulajdoni vitából származó földgáz-kereskedelmi problémák megoldásának egyetlen módja, hogy a Nyíregyháza és Nyírtelek ellátását biztosító földgáz a vitatott tulajdonú vezetéket elkerülve, attól függetlenül jusson el a felhasználókhoz. Ezt az elkerülő szakaszt a TIGÁZ-DSO Kft. 2014. június 31-éig köteles megépíteni" - olvasható a dokumentumban. Hozzáteszik, a vitás felek közötti elszámolásról bíróság határoz.

A hivatal közleményében ugyanakkor megjegyzi, ha Kótaj polgármestere a levelében foglaltak szerint feljelentéssel él a hivatal ellen, akkor a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jogi lépéseket tesz a polgármesterrel szemben.

A gázvezeték elzárása ellen közös közleményben tiltakozott Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s és Magyar László, Nyírtelek MSZP-s polgármestere. Ebben "megdöbbentőnek és érthetetlennek" nevezték, hogy Orosz Mihály, Kótaj polgármestere a kótaji önkormányzat és a TIGÁZ-DSO Kft. között fennálló jogi vitában a nyíregyházi és nyírtelki lakosok szolgáltatásának korlátozásával kíván nyomást gyakorolni a gázszolgáltatóra.

"Megengedhetetlennek tartjuk, hogy a kilátásba helyezett, megítélésünk szerint súlyosan aránytalan beavatkozás (gázszolgáltatás részleges korlátozása), bármilyen hátrányt vagy kárt okozzon a nyíregyházi és nyírtelki lakosoknak. Ezért felszólítjuk Kótaj polgármesterét ill. a település képviselő-testületét, hogy tartózkodjanak a megítélésünk szerint jogellenes magatartástól, valamint felszólítjuk a TIGÁZ-DSO Kft.-t, hogy gondoskodjanak a gázszolgáltatás zavartalan és folyamatos biztosításáról" - olvasható a két polgármester közleményben.

Hozzátették: felelős településvezetőként minden rendelkezésükre álló jogszerű eszközt készek használni a Nyíregyházán és Nyírtelken élők érdekeinek védelmében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!