Nyíregyháza hírei

2013.10.16. 19:28

Kótaji vezetékvita - A MEKH két hónapon belül lefolytathatja eljárását az ügyben

Budapest, 2013. október 16., szerda (MTI) - A kótaji polgármester kérésére indult hatósági eljárását a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hatvan napon belül lefolytathatja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település önkormányzata és a szolgáltató közötti gázvezetékvita ügyében.

Budapest, 2013. október 16., szerda (MTI) - A kótaji polgármester kérésére indult hatósági eljárását a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hatvan napon belül lefolytathatja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település önkormányzata és a szolgáltató közötti gázvezetékvita ügyében.

Scherer Zsolt, a hivatal szóvivője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: Orosz Mihály, Kótaj polgármestere szeptember közepén fordult a MEKH-hez, azt kérve, hogy a hatóság a Natural Gas Service (NGS) Kft.-t jelölje ki elosztónak. Ennek értelmében a hivatal közigazgatási hatósági eljárást folytat, amelynek határideje 90 nap, "ebből eltelt eddig harmincegynéhány nap" - jelezte.

A szóvivő hétfői nyilatkozatukat megismételve hangsúlyozta: a hivatal az ellátás biztonsága és fenntartása érdekében a továbbiakban is egyeztet és közvetít a felek, vagyis az önkormányzat és a Tigáz-DSO között. Ezt az is indokolja, hogy álláspontjuk szerint Orosz Mihály "olyan eszközöket kíván felhasználni vélt vagy valós igaza érdekében, amelyek elfogadhatatlanok" - utalt arra, hogy a polgármester az önkormányzat tulajdonában lévő gázvezeték elzárását helyezte kilátásba kedden arra az esetre, ha nem sikerül egyezségre jutni a gázszolgáltatóval.

Scherer Zsolt hozzátette: a hivatal támogatja a szolgáltató törekvését a vitatott tulajdonú vezetéket elkerülő gázvezeték kiépítésére, amelyen keresztül az biztosíthatná Nyíregyháza és Nyírtelek földgázellátását.

Arra a kérdésre, hogy erre, vagyis az elkerülő vezetékszakasz megépítésére a hivatal miért adott jövő június végéig időt a szolgáltatónak, amikor Orosz Mihály tájékoztatása szerint az önkormányzat és a Tigáz-DSO közötti szerződés szerint ennek keddig kellett volna megtörténnie, a szóvivő azt válaszolta: a felek közötti peres viszonyban a bíróság fog dönteni. "Ez nem tartozik a hivatal kompetenciájába, továbbá olyan lépéseket sem tehetünk meg, amelyek álláspontunk szerint törvénysértőek" - fűzte hozzá.

Orosz Mihály, Kótaj független polgármestere szerdán azt közölte: egyelőre nem hozott olyan döntést a kótaji önkormányzat, hogy a helyhatóság és a Tigáz-DSO Kft. közötti vita miatt elzárja a gázt a tulajdonában lévő vezetéken, amelyen át Nyíregyháza és Nyírtelek egy részét is ellátja a cég.

A község vezetője elmondta: a gázvezetéket 1993-ban a kótaji önkormányzat és a Nyíregyházával szomszédos település lakói közösen építtették, mintegy 40 millió forintból, hogy végre vezetékes gáz lehessen náluk. Később, az ország egészét érintő gázprivatizáció során is megtartották tulajdonukat. Majd miután vita alakult ki arról, hogy kié a vezeték, 2007-ben pert indítottak, és 2010-ben jogerős bírósági döntés mondta ki Kótaj tulajdonjogát. A vita azonban ennek ellenére folytatódott, végül 2012. szeptember 28-án az önkormányzat szerződést kötött a Tigáz-DSO Kft.-vel. Ebben az áll, hogy a szolgáltató 2013. október 15-éig használja a vezetéket, közben pedig kiépít egy új csatlakozóhálózatot. A cég azonban ennek nem tett eleget, és rendszerhasználati díjat sem akar fizetni Kótajnak - tette hozzá a polgármester.

A gázvezeték tervezett elzárása ellen korábban közös közleményben tiltakozott Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s és Magyar László, Nyírtelek MSZP-s polgármestere.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!