Nyíregyháza hírei

2013.10.02. 13:29

Másfél év börtön egy ütésért

Nyíregyháza - Nem jogerősen 1 év 6 hónap börtönre ítélte a Nyíregyházi Járásbíróság dr. Polyák Mónika vezette tanácsa azt a vádlottat, aki egy szolgálatban lévő polgárőrt ütött meg.

Nyíregyháza - Nem jogerősen 1 év 6 hónap börtönre ítélte a Nyíregyházi Járásbíróság dr. Polyák Mónika vezette tanácsa azt a vádlottat, aki egy szolgálatban lévő polgárőrt ütött meg.

A vádirat szerint a 22 éves T. Róbert szeptember 7-én késő este Nyírbogdány belterületén ácsorgott, beszélgetett ittas állapotban egy kisebb társasággal, az út szélén. Arra jött a járőrszolgálatban lévő sértett és két társa a település polgárőrségének felmatricázott, és világító fényhíddal is megjelölt autóján. Az átlagostól jóval lassabban haladva figyeltek a részben lehúzott ablakon keresztül.

T. Róbert előzetes hangoskodás, vagy bármilyen más ok nélkül odament az autóhoz, és a jobb oldali ablakon beütött, öklével eltalálta L. L. D. polgárőrt. Az autó kicsivel továbbment, a benne ülők jelezték a rendőröknek a támadást, T. Róbertet pedig elfogták. A sértett nyolc napon belül gyógyuló zúzódásos sérülést szenvedett.

A cselekményt a vádlott nem tagadta, de azt igen, hogy felismerte volna akár az autót, akár a benne ülőket. Elmondása szerint nem ütött, hanem fordulás közben csapott, de nem tudta, hogy polgárőrök vannak a kocsiban. Ezt megbánva bocsánatot kért. A vádhatóság azt indítványozta, hogy a többszörösen büntetett előéletű vádlottat ítélje börtönre a bíróság, a védelem a minősítés megváltoztatását kérte, mert továbbra sem látták bizonyítottnak, hogy a vádlott felismerte a polgárőr autót, ezért szándéka nem a polgárőr megütése volt.

A bíróság a körülmények mérlegelése után úgy döntött, a vádlott bűnös, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak és könnyű testi sértés vádjában. 1 év 6 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztés a büntetése.

Az indoklásban elhangzott, a közvilágítással megvilágított úton, a fényvisszaverőkkel felmatricázott és világító fényhíddal ellátott, feltűnően lassan haladó autóról tudhatta a vádlott, hogy abban polgárőrök teljesítenek szolgálatot. A büntetési határok a halmazati szabályokra tekintettel 1-től 7 évig terjedő közti büntetést tettek lehetővé, a kiszabott időtartam a középmérték alatt maradt. A vád és a védelem is 3-3 nap gondolkodási időt kért, így az ítélet nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!