Nyíregyháza hírei

2013.10.25. 07:32

Megyénkben csendesen teltek az 1956-os megemlékezések

Csenger, Tiszavasvári - Több, az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emléket állító táblát és emlékművet koszorúztak meg megyénk lakosai, intézményei és szervezetei az elmúlt napokban, és ünnepi műsorokkal emlékeztek a forradalom és szabadságharc 57. évfordulójára.

Csenger, Tiszavasvári - Több, az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emléket állító táblát és emlékművet koszorúztak meg megyénk lakosai, intézményei és szervezetei az elmúlt napokban, és ünnepi műsorokkal emlékeztek a forradalom és szabadságharc 57. évfordulójára.

Szabolcsveresmarton az általános iskola és a nyugdíjasklub adott közös műsort. A nyíregyházi Göllesz Viktor iskola diákjainak előadása is szívbemarkoló volt. Csengerben, a művelődési központ színháztermében az Ady Endre Gimnázium diákjai adtak műsort, amit koszorúzás követett az 1956-os emlékműnél, majd „Most búcsúzunk és elmegyünk” címmel kiállítás nyílt a Helytörténeti Múzeumban. Szorgalmatoson a Deák Ferenc Iskola diákjainak, Tiszalökön a Teleki Blanka középiskola tanulóinak műsorát láthatták az érdeklődők.

Tiszadadán a Hősök Kertjében helyezték el az emlékezés virágait. Tiszavasváriban szerdán a városháza dísztermében kezdődött a megemlékezés, majd az 1956-os kopjafánál koszorúzással ért véget. A Vásárosnaményban rendezett megyei ünnepségen kitüntető címeket is átadtak az arra érdemeseknek.


„A köz szolgálatáért” kitüntető díj

Nyíri János református lelkész: 1988 óta szolgál a Gergelyiugornyai Református Gyülekezet lelkipásztoraként, két templomépület és egy parókia gondozója. Rendszeresek az istentiszteleti alkalmak mindkét templom gyülekezete számára, évente ökomenikus imahét és evangelizációs hét kínál alkalmat a hit elmélyítésére az ő lelki vezetésével, a bibliaórák mellett csendesnapot, ünnepi alkalmakat és vakációs gyermekhetet is szervez a gergelyiugornyai városrész gyülekezeti tagjainak. Iskolai hitoktatást vezet, szociális munkában is gondját viseli a rászorulóknak. Három gyermeküket feleségével mintaszerű szeretetben és gondoskodással nevelték fel.

Végh Ferencné óvodapedagógus: 1985 óta dolgozik Vásárosnamény központi óvodájában, 22 éve tölti be a Játékország Óvodái intézmény általános vezetői helyettesi posztját. Példás munkafegyelmével, elhivatott szakmaszeretetével, az óvoda iránti elkötelezettségével és a gyermekekért érzett mintaszerű felelősségvállalásával szolgált rá a megbízatásra. Szerepet vállal a társadalmi életben is, szervezi és irányítja az óvodai ünnepségeket, szakmai és szülői programokat. Szoros kapcsolatot tart fenn a civil szférával. Határozott, kiegyensúlyozott egyénisége, kifogástalan jelleme, a közösségi feladatokhoz való pozitív hozzáállása tiszteletet, megbecsülést, elismerést érdemel.

Kovács Lászlóné: a Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa, nevelő, oktató munkáját immár három évtizede végzi kimagaslóan magas szakmaisággal, hivatástudattal. Sokat tesz az irodalmi értékek megismertetéséért, a helyes szép magyar beszédért, az olvasóvá nevelésért, a zenei műveltség megalapozásáért. Hiszi és vallja, hogy a zene mindennek az alapja. Tanítványai minden évben megyei és országos versenyek helyezettjei. A református egyház énekkarának vezetője, lelke mindig kiül az arcára, kellemes mosolygása feledteti mindennapi gondjainkat.

Kiss László: Igazi közéleti ember: van aki tűzoltóként, van aki polgárőrként, van aki videósként, s van aki pusztán megbízható emberként ismeri. Bármelyik területen tevékenykedik, mindig mindent alaposan átgondol. Munkahelyén – az Önkormányzati Tűzoltóságon – ő a mindenes: szervez, irányít, segíti a kollégái munkáját. A Gergelyiugornyai Polgárőrség vezetője, elve, hogy a baj megelőzhető. Közvetlen, megbízható, lelkiismeretes ember.

Vásárosnaményi Védőnői Szolgálat: A védőnők munkája sokrétű, ott vannak a családok, gyermekek életében a családtervezéstől a babaváráson át, a csecsemő és kisdedgondozás, az óvodás és iskoláskoron át, a középiskola befejezéséig és azon túl is a nővédelem területén. A mammográfiás szűrésre a női lakosság aktív toborzói és kísérői. A családlátogatás nem maradhat el a kánikulában, de hófúvásban sem. Az óvodákban, iskolákban egészségnevelést végeznek, lelkesen tevékenykednek a lakosság egészsége érdekében.

Vásárosnaményért emlékplakett

Szucsányiné Magocsa Edit Erzsébet: a Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa. Képzett és lelkiismeretes tanító, aki tanítványait időt és fáradtságot nem kímélve készíti fel a tantárgyi versenyekre. Megálmodója a sikeres „Hozd magaddal a szüleidet is!” sportnapoknak. Igazi lokálpatrióta, szívvel-lélekkel szervezi az őszi szüreti felvonulást, és idén ő tartotta kézben az „Itthon vagy! Magyarország szeretlek!” programot is.

Hankovszkiné Medve Mónika: sportoló és sportot szerető edző. Három éve került a Diáksport Egyesülethez, időt és energiát nem kímélve lerakta az úszósport alapjait. Gyermekcentrikus, céltudatos, fanatikus ember a szó pozitív értelmében, munkáját a professzionalitás jellemzi. Személyiségére jellemző a mindig győzni akarás, ezt a versenyeken is tudatosítja tanítványaiban.

Díszpolgári cím

Dr. Pataki Béláné dr. Baráth Ida 50 éve végzett a debreceni orvostudományi Egyetemen, szeptemberben kapta arany diplomáját. A Vásárosnamény III. számú orvosi körzetben 28 évig, a városi tisztifőorvosi kinevezéséig dolgozott. Körzeti orvosi munkáját pályakezdőként is nagy odafigyeléssel, lelkiismeretesen végezte, rendelési időn kívül is ellátott mindenkit, aki hozzá fordult. Nemcsak a betegségekkel foglalkozott, hanem a megelőzéssel is. Az országban elsőként végzett olyan szűrővizsgálatot, mellyel a betegségek keletkezésében szerepet játszó tényezőket és a gondozás hatékonyságát vizsgálta. A térségben ő az egyetlen, aki kandidátus tudományos fokozattal rendelkezik!

„Vásárosnamény Városért – Pro urbe” cím

Lónyay Menyhért Szakközépiskola és Szakiskola: az iskolát főként beregi, vásárosnaményi, de Kárpátaljáról, még a Partiumból is érkező tizenévesek választják alapműveltségük és szakmai készségeik elsajátításának nevelő-közegeként. Vásárosnamény legnagyobb létszámú közoktatási intézménye, a térség legszegényebb családjai gyermekeinek a nevelőhelye. Negyedszázad alatt legalább ötezer fiatalnak adott szakmunkás bizonyítványt, a „felzárkóztató pedagógia” embert próbáló szakfeladatait lelkesedéssel, becsülettel és eredményesen végzi az iskola.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!