Nyíregyháza hírei

2013.10.03. 08:31

Őrizzük lakat alatt!

Nyíregyháza - Az utóbbi években a fiatalok és idősebbek körében újra divattá vált a kerékpározás, ezzel párhuzamosan a biciklilopások száma is megnőtt.

Nyíregyháza - Az utóbbi években a fiatalok és idősebbek körében újra divattá vált a kerékpározás, ezzel párhuzamosan a biciklilopások száma is megnőtt. Ennek apropóján lapunk augusztusban a nyíregyházi polgármesteri hivatallal és a Szabolcs megyei rendőr-főkapitánysággal közös, a kerékpárosokra fókuszáló bűn- és baleset-megelőzési programot szervezett, a nagy sikerű rendezvényen az érdeklődők elméleti és gyakorlati tanácsokat kaptak, megnézhették, milyen az élet részegszemüvegen keresztül, lehetőség volt mikropontos megjelölésre és két vadonatúj bicikli is gazdára talált.

Annak, hogy a témával ismét foglalkozunk, az az oka, hogy az elmúlt időszakban több olvasónk is arról panaszkodott lapunknak: Nyíregyháza belvárosából lopták el lelakatolt biciklijüket. Azt kérdezték, hogy a frekventált helyeken – például a Posta és a Korzó Bevásárlóközpont előtt, vagy a sétáló utcában – lévő tárolókat miért nem figyeli kamera.

Kamerák városszerte

Fedor Rita r. századostól, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől megtudtuk: Nyíregyháza területén 41 térfigyelő kamera működik, ezeket a város közbiztonsága szempontjából legveszélyeztetettebb helyeken szerelték fel. – A térfigyelő kamerákat nem a rendőrség helyezi ki, hanem az önkormányzat, a véleményünket azonban minden esetben kikérik – mondta a szóvivő, és hozzátette: a rendőrség minden rendelkezésére álló eszközzel igyekszik megelőzni a kerékpárlopásokat, a már bekövetkezett bűncselekmény elkövetőjét elfogni. Arra a kérdésünkre, hogy a megerősített rendőri jelenlétnek köszönhetően csökkent-e a biciklilopások száma, a szóvivő azt válaszolta: a Nyíregyházi Rendőrkapitányság járőrei a város teljes területén járőröznek, de hogy e miatt mennyivel kevesebb kerékpártolvajlás történik, az számokban nem mérhető.

Visszatartó erő

Bár a kerékpárlopásokat illetően alapvetően a rendőrség az illetékes, a megyeszékhely önkormányzata számára is fontos, hogy mindent megtegyen az ilyen esetek megelőzése érdekében. Rendes Sándor sajtószóvivő lapunknak azt mondta, nyár eleje óta a Jósavárosban és a belvárosban 12 újabb kamera óvja a rendet és a közbiztonságot, a beruházáshoz az önkormányzat 2,3 millió forinttal járult hozzá. – Az önkormányzat arra törekszik, hogy saját eszközeivel is kiszámítható és biztonságos környezetet teremtsen az itt élők, az ide látogatók számára, és csökkentse a bűnelkövetési lehetőségeket.

A „Kerékpáros-barát település” cím elnyerése óta a városvezetés rendszeresen szervez vagy támogat közlekedésbiztonsággal és környezetvédelemmel is foglalkozó rendezvényeket, a rendőrséggel együttműködésben pedig közbiztonságot erősítő beruházásokat valósít meg. A közterület-felügyelet munkatársai, de a rendőrök, vagy akár az önkéntes munkát végző polgárőrök sem tudnak minden egyes kerékpártárolót 24 órán át megfigyelni, ezt senki nem is várhatja el tőlük – mondta a szóvivő.

A Közterület-felügyelet vezetője, Bodrogi László azt mondta, a közterület-felügyelet járőrei amellett, hogy a város egészét ellenőrzik, 8-19 óra között folyamatosan jelen vannak a belvárosban, ami visszatartó erőt jelent a lopásokkal és garázdaságokkal szemben. – A legtöbbet a kerékpár tulajdonosa teheti a lopás ellen, a kerékpártárolókban elhelyezett, jól rögzített kerékpárt ugyanis nehéz elvinni. Mind a Posta, mind a Korzó előtti tároló szem előtt van, a tolvaj csak azt viszi el, amihez könnyen és rövid idő alatt hozzájut! – tette hozzá.

– Fontosnak tartottuk, éppen ezért kihelyeztük a kerékpártárolókat, azonban nem tervezzük, hogy közterületen kamerákat szereltessünk fel – válaszolta lapunk kérdésére Kenyeres Anita, a Korzó Bevásárlóközpont centermanagere. Hozzátette azt is, hogy a konzolokhoz biztonságosan lehet rögzíteni a bicikliket, de ehhez nem elegendő egyetlen spirálzár.

– A kamerák felszerelését az indokolta, hogy korábban sok volt a lopás és a betörés a faluban. A bűncselekmények magas számához hozzájárult az is, hogy nincs állandó rendőri jelenlét a településen, s az itt szolgáló körzeti megbízott is más településen lakik – mondta el érdeklődésünkre Trefán Gábor, Ömböly polgármestere. – Szerencsére a rendszer beüzemelése óta nagy mértékben visszaesett a lopás és a betörés, s a településen élő idősek ezt nagyra értékelik. Kerékpárlopásokról is gyakran érkeztek hírek korábban.

Természetesen nem helybeliek lopták a bicikliket, hiszen egy ilyen kisfaluban az emberek megismerik egymás kerékpárját, hanem a környező településekről idejövők vitték el magukkal a kétkerekű járműveket. Bízom benne, hogy továbbra is minimális marad a bűncselekmények száma, hiszen alapvetően ez volt az önkormányzat célja, amikor arról döntött, hogy a község egész területét lefedjük a térfigyelő rendszerrel.

Kikapcsolták a főtéri kamerát

Fehérgyarmaton, bár beváltotta a hozzá fűzött reményeket a főteret vizslató nagy látószögű térfigyelő, már jó ideje nem üzemel a kamera. Dr. Tilki Attila polgármester érdeklődésünkre elmondta: pár éve kísérleti jelleggel helyezték üzembe a rendszert a város szívében, amit nem néztek jó szemmel a rosszban sántikálók, így nem sokkal később megrongálták a gépet. A helyébe lépő új készülék remekül funkcionált: csökkent a szabálysértések és bűncselekmények száma, a felvételek több alkalommal is nyomra vezették a rendőröket. Mintegy másfél éve azonban „vakvágányra helyezték” a térfigyelőt.

– Aggályok merültek fel az adatkezelés terén, ki látja és ki láthatja a felvételeket, hogyan lehet elejét venni az esetleges visszaéléseknek stb. Amíg a jogalkotó nem rendezi a személyiségi jogokkal és az adatvédelelemmel kapcsolatos jogszabályokat, kénytelenek vagyunk „pihentetni” a rendszert, és más módon gondoskodni a közterület rendjéről, biztonságáról. A térfigyelő rendszerekre kis- és nagytelepüléseken is érdemes pénzt áldozni, a BM ilyen irányú pályázataira rendszerint rengeteg önkormányzat jelentkezik – mondta dr. Tilki Attila.

 

Adatok:

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén 2012-ben 665 kerékpárlopást regisztráltak, ebből 370 eset Nyíregyházán történt.

Tavaly a Nyíregyházi Rendőrkapitányság munkatársai mintegy 30 kerékpártolvajt fogtak el, akik között volt olyan, akinél a rendőrök 10 darab, Nyíregyháza területéről ellopott biciklit foglaltak le!

Megyénkben nyár végéig 276 kerékpárlopást regisztráltak idén, 111 eset Nyíregyházán történt, 157 darab kétkerekűnek nyomára bukkant a hatóság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!