Nyíregyháza hírei

2013.10.15. 10:51

Saját lakásuk foglyai

Az elmúlt hetekben hatalmas felháborodást váltott ki, hogy a vád szerint idős embereket brutálisan megtámadó ároktői banda két tagja megszökött a házi őrizetből, ahová azért kerültek, mert ügyük annyira elhúzódott, hogy a törvény értelmében már nem lehetett rács mögött, előzetes letartóztatásban tartani őket.

Az elmúlt hetekben hatalmas felháborodást váltott ki, hogy a vád szerint idős embereket brutálisan megtámadó ároktői banda két tagja megszökött a házi őrizetből, ahová azért kerültek, mert ügyük annyira elhúzódott, hogy a törvény értelmében már nem lehetett rács mögött, előzetes letartóztatásban tartani őket. A két férfit Svájcban elfogták, a pártok és a civil szervezetek az eset után a szabályozás módosítását követelik. Utánajártunk, mikor lehet házi őrizetet elrendelni és megkérdeztük, hogyan működik az a mozgásérzékelővel ellátott eszköz, melynek használatával kapcsolatosan felmerült: a házi őrizetben lévőknek legyen kötelező. Fedor Rita r. századostól, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől megtudtuk, megyénkben jelenleg 9 személy van házi őrizetben.

Több feltételei is van

Dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője elmondta: ha a házi őrizetről beszélünk, szólni kell az előzetes letartóztatásról is. – Utóbbi elrendelésének két általános feltétele van: a bűncselekmény szabadságvesztéssel fenyegetett legyen és az elkövetővel szemben megalapozott gyanú álljon fenn. Ezek mellett egy különös feltételnek is meg kell valósulnia, ez lehet a szökés és a bűnismétlés ténye és veszélye, a jelenlét biztosítása az eljárás során, az összejátszás veszélye, az előzetes letartóztatást helyettesítő kényszerintézkedések szabályainak megszegése, illetve a nem jogerős ítéletben kiszabott szabadságvesztés mértéke.

A bíróság előzetes letartóztatás helyett lakhelyelhagyási tilalmat, házi őrizetet vagy távoltartást is elrendelhet. A házi őrizet, ami korlátozza az érintett személy mozgási szabadságát és tartózkodási helyének szabad megválasztását is, akkor rendelhető el, ha ezzel a kényszerintézkedéssel is biztosítható az a cél, amit az előzetes letartóztatással el akart érni a bíróság. Ha az előzetes letartóztatás azért szűnik meg, mert a maximális tartama eltelt, de a speciális okai változatlanul fennállhatnak, a bíróság elrendelheti a házi őrizetet – mondja a szóvivő.

Folyamatos ellenőrzés

Kovács Viktória r. alezredes, az ORFK szóvivője arról beszélt, hogy ilyen esetben a bíróság a házi őrizet céljára azt a lakást és az ahhoz tartozó bekerített helyet jelöli ki, amelyben az érintett személy életvitelszerűen tartózkodik, a terhelt a kijelölt lakást csak a bírósági határozatban megjelölt célból, időben és távolságra hagyhatja el. Az előírások betartását a rendőrség járőr útján, eseti ellenőrzéssel, vagy mozgást nyomon követő technikai eszközzel ellenőrizheti.

Ha az illető hozzájárul, hogy a rendőrség a házi őrizet előírásainak betartását a mozgását nyomon követő technikai eszközzel ellenőrizze és a feltételek a kijelölt lakásban biztosíthatók, az eszközt a testére rögzítik. Ezt úgy kell megtenni, hogy egyrészt a külvilág számára ne legyen látható, másrészt hogy a mindennapi teendőinek ellátásában ne akadályozza.

Azonnal jelez

– Ez az eszköz egy jeladó, ami a terhelt helyzetéről szolgáltat információkat – mondja Olár László r.alezredes, az ORFK informatikai szakértője. – Elméletileg kézre is tehető, de Magyarországon olyat alkalmazunk, ami a lábra rögzíthető, egyrészt a megbízhatósága, másrészt a viselhetősége miatt. Néhány perces használat után már észrevehetetlen, és nem jelent megterhelést, a súlya nem éri a fél kilót. Akkumulátorról működik, rádiófrekvenciás, GPS- és mobilcella alapú helymeghatározásnak köszönhetően nagyon pontos és megbízható.

Az ellenőrzést regionális szinten végzik a kollégák, akik figyelik a jeleket és ha azt látják, hogy az illető nem tartja be a rá vonatkozó szabályokat, esetleg megpróbálja eltávolítani vagy tönkretenni az eszközt, figyelmeztetik az illetőt és ha kell, személyesen intézkednek. Az eszköz alapvető célja, hogy információkat közvetítsen arról, hogy az érintett személy ott tartózkodik-e, ahol a bírósági határozat szerint tartózkodnia kell, és hogy azonnal jelezze, ha ez nem így történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!