Nyíregyháza hírei

2013.10.10. 13:48

Újabb lendület a tanárképzésnek

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Főiskola a biológia tantárggyal bővítheti az általános iskolai tanárok képzését.

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Főiskola a biológia tantárggyal bővítheti az általános iskolai tanárok képzését. Több évtizeden keresztül a tanárképzésről volt közismert a Nyíregyházi Főiskola. Bár a pedagógusok képzése az elmúlt 50 évben nem szakadt meg, egy időre azonban háttérbe szorult, most pedig egy-két változásnak köszönhetően ismét lendületet kap. Ami most az oktatási intézmény életében a legfontosabb eredmény: akkreditációt kapott a biológia tanári képzés.

Minőségre építenek

– A Bolognai-rendszer átalakítása következtében ismét előtérbe került a középiskolai és az általános iskolai tanár fogalma. A főiskolánkon mindig is nagy hagyománya volt az általános iskolai tanárok képzésének, s ebben a munkában számíthattunk a két gyakorló általános iskolára is – tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Jánosi Zoltán, a Nyíregyházi Főiskola rektora. – A tanárképzést szeretnénk erősíteni, hiszen könnyen pedagógusok nélkül maradhatnak a kis települések, ha nyugdíjba mennek a mostani tanárok.

A képzés alapja a minőségi oktatás, s büszkén mondhatom, iskolánk ebben a tekintetben az élen jár. A HVG rangsorokat közöl a Diploma 2013 című különszámában. Az oktatók kiválósága szerint a 44 egyetem és főiskola közül a Nyíregyházi Főiskola holtversenyben a 2. helyet foglalja el, míg a hallgatók kiválósága szerinti ranglistán a 28. az intézményünk. Ha figyelembe vesszük, hogy főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Borsod-Aabaúj-Zemplén megye hátrányos helyzetű, szerény anyagi helyzetű családjaiból kerülnek ki főleg a hallgatóink, ez is szép eredmény.

A kettő összesítése alapján a 12. helyen állunk, a főiskolák közül mi vagyunk az elsők. Ez tehát az a minőségi alap az, amelyre alapozhatunk. Az eddigi tanári szakok mellé végleges akkreditációt kapott a biológia, így bővíthetjük a tanári szakokat. A szakpárok kialakításakor törekszünk a társadalomtudományi és természettudományi szakok összekapcsolására.

Hiteles tudás

A szakpárok kidolgozója, dr. Szép Tibor intézetigazgató nagy sikernek tartja a biológia szak akkreditálását.

– Nagy öröm valamennyiünk számára, hogy szélesebb körben folytathatjuk az ötven éves múltra visszatekintő általános iskola tanárképzést, s 2014 szeptemberétől elkezdődhet a biológia tanárok képzése is. Ez azért is fontos, mert 4-5 év múlva a nyugdíjaztatások miatt kevés természettudományi szakot tanító tanárok lesznek az iskolákban. A főiskola jól felszerelt laborjaiban hiteles tudásokhoz jutnak a fiatalok. A sokoldalúság azért is fontos, mert kikerülve egy-egy településre, a helyi közösség motorjai is lesznek. Az új szakpárokról a napokban hozzuk meg a döntést, s már benne lesznek a felvételi tájékoztatóban, megtalálhatóak lesznek a főiskolai honlapon, s tájékoztatjuk majd a Kelet-Magyarországot is.

Felmérés a szakpárokról

A felsőfokú oktatásról szóló törvény előírja, hogy ahol van tanárképzés, ott tanárképző központot kell létrehozni. Nyíregyházán ez meg is történt, megalakult a Bessenyei György Tanárképző Központ.

– A névválasztás tudatos volt, így is szerettünk volna tisztelegni az elődiskola emléke előtt – mondta dr. Szabó Antal tanárképzési főigazgató. – Mi elsősorban általános iskolai tanárokat képzünk, de azért van egy-két olyan szak is, ami középiskolában is tanítható. A tanárképző központ feladata sokrétű, a beiskolázás, a felvételi elbeszélgetés, a záróvizsga, a pedagógus továbbképzés egyaránt hozzánk tartozik. Szeretnénk felmérni, hogy milyen szakpárokat szeretnének a fiatalok, s milyen szakpárokat igényelnének az iskolák. Célunk, hogy a régió számára felkészült, elkötelezett tanárokat képezzünk, akik ott is maradnak a kisiskolákban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!