Nyíregyháza hírei

2013.10.29. 07:05

Újabb levél a Lakszövtől - Tájékoztatás vagy fenyegetés?

Nyíregyháza - Ismét több ezer fizetési felszólítást postázott ki tagjainak a nyíregyházi lakásszövetkezet.

Nyíregyháza - Ismét több ezer fizetési felszólítást postázott ki tagjainak a nyíregyházi lakásszövetkezet. – Kinek higgyek? Mit csináljak? – tette fel a kérdést hétfőn reggel szerkesztőségünkben hűséges olvasónk, P. Anita, a Nyíregyházi Lakásszövetkezet október 21-ei keltezésű levelét lobogtatva, amelyből feketén-fehéren kiderül: a „Lakszövös” lakásokra kirótt egyszeri 10 ezer forintos pótbefizetési kötelezettség továbbra is él, s aki október végéig nem tesz eleget annak, esélye sincs, hogy viszontlássa a pénzét.

– A lépcsőházunk hirdetőfalára kiragasztott felhívás szerint az egész eljárás jogtalan, az ügy bíróság előtt van, tehát bolond, aki önként és dalolva zsebbe nyúl. Attól tartok, ha nem fizetek, ráterhelik az összeget a lakásomra, és kamatostól behajtják majd a pénzt – adott hangot félelmének a fiatal lakástulajdonos.

– Tisztában vagyunk azzal, hogy a május végén elrendelt, majd közelmúltban újabb küldöttgyűlésen megerősített pótbefizetés, valamint a különböző takarékossági intézkedések bevezetése senkinek sem kellemes, de sajnos elkerülhetetlenül szükséges a Lakszöv pénzügyi egyensúlyának mielőbbi helyreállítása, a szövetkezet egyben tartása, illetve az összehasonlíthatatlanul rosszabb végkifejlet, a csődhelyzet elkerülése érdekében – mondta el érdeklődésünkre Szathmáry Imre ügyvezető elnök, mintegy megismételve a tájékoztató levélben olvasható mondatait.

A határidő: október 31.

– A szövetkezeti tagok jelentős hányada megértette és elfogadta a küldöttgyűlés által meghozott intézkedések okát, szükségszerűségét, és teljesítették a befizetést. Ahogy arra korábban ígéretet tettünk, azok az ingatlantulajdonosok, akik így tettek, illetve október 31-ig ugyanígy tesznek, azoknak a likviditás helyreállítását követően teljes egészében jóváírja a 10 ezer forintot a szövetkezet, így a kötelezettségeiket rendesen teljesítők számára a pótbefizetés csak átmeneti kellemetlenség, nem pedig a hátralékosok miatt rájuk terhelt büntetés – hangsúlyozta az elnök, hozzátéve: október utolsó napjáig meghosszabbított pénztári nyitva tartással (8-17 óra között) segítik a határidős teljesítést a Víz utcai irodaházban.

Nem kifizetődő hezitálni

Siktár Valéria, a Nyíregyházi Lakásszövetkezet főkönyvelője szerint megtévesztik a lakóközösségeket azok a szövetkezeti tagok, akik jogilag nem megalapozott, némely esetben pedig kifejezetten valótlan állításokat tartalmazó szórólapokat függesztenek ki az érintett lépcsőházakban.

– Nem az a baj, hogy kétségbe vonják a döntés jogszerűségét és bírósági úton kísérlik meg bizonyítani a vélt igazukat, ehhez joguk van. Csakhogy a „kampányuk” miatt késedelmesen (október 31. után) fizetők és a befizetést kategorikusan elutasítók körében a pótbefizetést értelemszerűen nem tudjuk majd jóváírni, és az összeget kénytelenek leszünk tagi hátralékként kezelni, majd annak behajtásáról intézkedni.

– A napokban kipostázott tájékoztatóban részletesen, indoklással alátámasztva közöltük, milyen tévhitekkel, megalapozatlan vádakkal és javaslatokkal próbálják meg befolyásolni a lakóközösségeket. A hátralékosok terhére a három havonkénti jelzálogjog bejegyeztetése például jogilag lehetséges, de az eljárási többletköltségek miatt mintegy 25-30 millió forinttal nőne a Lakszöv kintlévőségeinek összege anélkül, hogy ennek alapján akár egyetlen forint is befolyna a kasszába.

– E helyett az igen költséges látszattevékenység helyett a hátralékok behajtásának minden jogilag lehetséges eszközét alkalmazzuk – mondta el Siktár Valéria főkönyvelő.

KM-PI

A hátralékok behajtásának lehetséges lépései, eszközei:

– az adósok rendszeres tájékoztatása az adósságkezelési és a lakásfenntartási támogatások igénybevételének lehetőségeiről;

– a hátralékosok listájának épületenkénti közzététele;

– 2 hónapot meghaladó hátralék esetén fizetési felszólítás, fizetési meghagyás, bírósági végrehajtás kezdeményezése (végrehajtási eljárás keretében jövedelemletiltás, ingóságlefoglalás, ingatlanárverezés);

– a bírósági úttal párhuzamosan külső adósságrendező cég foglalkoztatása;

Az elmúlt 5 évben közel 1800 fizetési meghagyásos és 1300 végrehajtási eljárást indított a Nyíregyházi Lakásszövetkezet a hátralékosokkal szemben.


Kapcsolódó cikkek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!