Nyíregyháza hírei

2013.11.04. 07:28

Az életet jelentheti az „egy”

Nyíregyháza, Dombrád - A legtöbb felajánlás idén is az állatvédelemre és a beteg gyermekek gyógyítására érkezett.

Nyíregyháza, Dombrád - A legtöbb felajánlás idén is az állatvédelemre és a beteg gyermekek gyógyítására érkezett.

Minden évben, a személyi jövedelemadó-bevallás elkészítésekor lehetőség van arra, hogy az szja egy százalékát civil szervezeteknek, egyesületeknek ajánlják fel a magánszemélyek (másik egy százalékkal az egyházakat lehet támogatni.) A nemzeti adóhatóság honlapján közzétett szeptember 26-ai állapotot tartalmazó adatokat böngészve (saját gyűjtésünk eredménye) kiderült, megyénkben több mint 49 ezer adózó 145 millió forintot meghaladó összeggel támogatott több mint 840 megyei civil szervezetet, egyesületet.

Az éves költségvetés fele

Az Állatbarát Alapítvány minden évben több mint 10 milliós, az elmúlt években a megyében a legmagasabb támogatást kapja az egy százalékokból, nincs ez az idén sem másként, magasan vezetik a listát.

– Ez mindenképpen elismerése az állatok védelmében és a megmentésük érdekében végzett munkánknak – mondja a nyíregyházi Állatbarát Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Bornemisza Andrea hozzáteszi: a személyi jövedelemadó egy százalékából származó támogatás nélkül a fennmaradásuk válna kérdésessé. A civil szervezeteknek, legyenek azok alapítványok, egyesületek, ez a felajánlás jelenti a legnagyobb segítséget, máshonnan a napi működéshez ilyen jelentős pluszforrásra nem számíthatnak.

– A nyilatkozók a következő évre teremtik meg a működésünk alapjait, és köszönet jár a felajánlásukért, ami az éves költségvetésünk 45–50 százalékát adja, így esetünkben is igaz az, hogy a nyilatkozat kitöltése az adózóknak semmibe sem került, az állatotthonban élő macskáknak és kutyáknak viszont az életet jelenti – fogalmaz az elnök, aki szerint sokat számít, hogy megalakulásuk óta bárki bepillanthat az alapítvány munkájába, a Csatorna utcai otthon életébe.

– A Down Egyesület munkájában kiemelt szerepet kap az egy százalék, hiszen ezek a felajánlások fontos forintokat jelentenek az egyesület számára, így hatalmas segítséget jelent a fogyatékkal élő gyermekeknek minden évben. Az idén 400 000 forinttal volt több az ezúton befolyt támogatás, mint a tavaly. Minden adózónak köszönjük, aki nekünk ajánlotta ezt az összeget! – mondta Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke, s hozzátette: az ily módon befolyt több mint kétmillió forintot a megyeszékhelyen működő Csodavár Korai Fejlesztő Centrum és Integrált Játszóház további fejlesztésére fordítjuk, valamint arra a Mindenkinek becsengettek programra, mely idén ősszel ötödször indul el Nyíregyházán, majd az ország több nagyvárosában, és melynek keretében felhívjuk a figyelmet az inkluzív, befogadó nevelés fontosságára. Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy az érintett családok részére hasznos programokat szervezzünk, reményeink szerint havi rendszerességgel, Down Klub formájában, és nemcsak Nyíregyházán, de országos felületen is.

– Szeretnénk márciusban a Vígszínházban hatodszor is megrendezni a Down Világnapot, hiszen küldetésünk, hogy segítsük a Down-szindrómával és más értelmi fogyatékkal élő gyermekeket, felnőtteket és családjaikat, hogy aktív és boldog életet élhessenek a társadalom teljes jogú tagjaiként.

Kossuth örökségét ápolják

A Dombrád és Térsége Kossuth Egylet fő feladatának tekinti az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hagyományainak, Kossuth Lajos szellemiségének ápolását, valamint a nemzeti öntudat és hazafiság érzésének erősítését. Az egylet minden városi és térségi kulturális eseményen jelen van, előadásaival Dombrád hírnevét öregbíti. Az idén az egy százalékokból közel 70 ezer forintot gyűjtött össze.

Dombrád és Térsége Kossuth Egyletnek több mint ötven tagja van, s igyekszünk az alapító okiratunkban foglaltaknak eleget tenni, Kossuth szellemének és örökségének megfelelően működni. Az egyszázalékos felajánlásoknak és a pályázati pénzeknek köszönhetően egyletünk a megye 19 településének segített utcajelző táblákat készíttetni és kihelyezni – mondta Kozmáné Kasza Veronika egyletvezető, Dombrád polgármestere.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!