Nyíregyháza hírei

2013.11.26. 08:32

Egy szál ruhában elmenekülni

Nyíregyháza - „Ha egy férfi egyszer megüt egy nőt, akármit is ígér, máskor is bántani fogja.”

Nyíregyháza - „Ha egy férfi egyszer megüt egy nőt, akármit is ígér, máskor is bántani fogja.”A Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének Anya-Gyermek Segítőotthona és Krízisközpontja a nemzetközi nők elleni erőszak megszüntetéséért világnap alkalmából önkéntes napot szervezett november 25-én, hétfőn, melynek keretében MediBall-bemutató, kézműves foglalkozások és különböző előadások várták az anyukákat és a gyerekeket.

– A anyaotthon viszonylag titkos, hiszen sehol nincs feltüntetve a címe. A jelzőrendszeri tagok (a rendőrség, gyermekjóléti szolgálat, a védőnők, a gyámhatóság és az egyházak) telefonon jelzik, hogy a segítségünkre van szüksége egy bántalmazott nőnek vagy édesanyának. Folyamatos teltházzal üzemel az otthon, így ha egy hely megürül, várólista alapján mi vesszük fel a bejelentkezőket – mondta el Konyáriné Ménesi Tünde intézményvezető, s kifejtette: az anyaóvó 30 férőhelyes, mely egy krízisszobával egészül ki, ami további négy embernek ad menedéket, és szükség esetén két pótágyat is biztosítani tudnak. Ezt azoknak tartják fent, akik hétvégén kényszerülnek arra, hogy elhagyják az otthonukat. Nekik többnyire a hatóság segít abban, hogy eljussanak a központba.

– Ez egy regionális központ, ezért a rendőrség vagy a családsegítő szolgálatok felteszik valahol egy vonatra a családokat, az állomásról pedig a Periféria Egyesület krízisautója hozza be az embereket, akik szinte kivételnék nélkül egy szál ruhában, gyakran iratok nélkül érkeznek. Ilyen esetekben mi látjuk el őket mindennek, amit az állam és a Vöröskereszt mint fenntartó biztosít normatív támogatásból és adományokból.

Tesznek a jobb sorsukért

– Minden régióban található ilyen központ. Az Országos Kríziskezelő és Információs Szolgálat 24 órájában fogadja a bántalmazott nők hívását, s mi napi szinten jelentjük, hogy van-e üres férőhelyünk – taglalta az intézményvezető, akitől azt is megtudtuk: az itt élők teljes ellátásban részesülnek, és az otthon szakemberei személyre szabott tervet készítenek az anyákkal közösen, és lépésről lépésre segítenek a megvalósításában.

– Sok minden más mellett gondot jelent az alacsony iskolai végzettség, hiszen ezek a nők nagyrészt bántalmazó családból menekülnek fiatalon, tanulmányaikat félbehagyva a házasságba, s az apjukhoz hasonló férjet választanak: egy másik bántalmazót. Itt lehetőséget kapnak arra is, hogy szakmát tanuljanak. Éppen ma vizsgáznak heten, s ha sikerül, bolti eladó képesítést szereznek. A tapasztalat tehát azt mutatja, hogy ezek a nők, anyák tesznek a jobb sorsukért, ha lehetőséget kapnak rá – mondta Konyáriné Ménesi Tünde.

Leontina nyáron került be az otthonba két gyermekével, 7 és egy másfél éves fiaival.

– Nem először ütött meg az élettársam, amikor eljöttem tőle. Két éve eltörte az állam, legutóbb pedig egy hajnali buli után, részegen és bedrogozva vert meg. Amikor kiengedtek a kórházból, megesküdött, hogy soha többet nem bánt, úgyhogy hazamentem vele. Rá két napra kezdődött minden elölről. Akkor a családsegítőhöz fordultam segítségért, és amíg aludt, megszöktünk a gyerekekkel. Egy hétig a debreceni központban voltunk, utána kerültünk vissza Nyíregyházára – mesélte a 26 éves lány, aki egyelőre biztonságban van, mert volt élettársa éppen börtönbüntetését tölti – szintén bántalmazás miatt.

– A saját bőrömön egyet nagyon jól megtanultam: ha egy férfi egyszer megüt egy nőt, akármit is ígér, máskor is bántani fogja. Pedig azelőtt jó életem volt... – tűnődött szomorkás mosollyal az arcán Leontina, aki bolti eladónak tanul, hogy munkát találjon és albérletbe költözhessen a gyermekeivel.

Brigi, a 33 éves kismama néhány napja Szolnokról érkezett az otthonba 9 éves kisfiával, Ádámmal.

Egy idegen városban

– Múlt héten szerdán csúnyán összevesztünk, a gyerekkel a rokonokhoz mentünk. Az élettársam is azon a környéken lakik. Az utcán felpofozott, amikor találkoztunk, megfenyegetett, hogy elcsúfítja az arcom örökre, de azt hittem, ezzel befejezte. Tévedtem, szombaton már a rendőrök segítettek elmenekülni, felraktak egy vonatra, ami itt tett le minket – mondta el Brigi, aki nem tagadja, kétségbe van esve, nem érzi jól magát a családjától távol, ebben az idegen városban.

– Itt mindenki nagyon kedves velünk, kaptunk a gondozónktól ruhákat, van hol aludnunk, de nagyon hiányoznak az otthoniak. Ádám sokat sírdogál, ahogy én is. Nem vagyunk nyugodtak, és ezt a 14 hetes kisbabám is érzi. Talán haza kellene mennem az anyukámhoz és a bátyáimhoz, akik meg tudnak védeni, de félek, hogy Szolnokon megtalál a volt párom. Nekem az a legfontosabb, hogy Ádám legyen jól. Nem tudom, mit csináljak... Mindenünk odamaradt, de már az sem érdekel, csak hagyjon békén minket – szólt a kismama kérése – persze nem hozzánk...

 

A Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének Anya-Gyermek Segítőotthona és Krízisközpontja

A nyíregyházi anyaotthon a családon belüli erőszak áldozataivá vált anyáknak és gyermekeiknek nyújt komplex és átmeneti időtartamra szóló segítséget. Segítséget azon anyák és gyermekeik kaphatnak, akik nem szenvednek tartós és fertőző betegségben (kivételt képeznek mindazon betegségek, melyek nem igényelnek tartós ápolást, gondozást), akik magyar állampolgárok, gyermekek esetén nem töltötték be a 18. életévüket, és akik vállalják az együttműködést helyzetük megoldása érdekében. Krízis ellátás időtartama: 30 nap. Az igénybe vevők köre: családon belüli erőszaknak áldozatul esett, krízis helyzetben lévőterhes anya, krízishelyzetben lévő anya gyermekkel, egyedülálló krízishelyzetben lévő nő. Telefonszám: 42/476-073 (a nap 24 órájában).

 

KM-CSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!