Nyíregyháza hírei

2013.11.17. 13:21

Hajrá házat álmodtak

Nyíregyháza - Osztrák szakemberek uniós projektet fejlesztenek Nyíregyházán? Lehet!

Nyíregyháza - Osztrák szakemberek uniós projektet fejlesztenek Nyíregyházán? Lehet!

Kilenc osztrák szakember két héten át ismerkedett a hazai, elsősorban a nyíregyházi szociális ellátórendszerrel. A Debreceni Egyetem első joint képzésének nemzetközi gyakorlatára olyan bécsi hallgatók érkeztek, akik hazájukban uniós egyesületeknél menekültüggyel, fogyatékos személyek éllátásával, ifjúsági munkával és munkanélküliek segítésével foglalkoznak. A program zárásaként a bécsi egyetemről érkezett fiatalok tudományos konferencián számoltak be a nyíregyházi tapasztalataikról és mutatták be azokat a közös programokat, amelyeket hazai szervezetek együttműködésével, európai uniós források felhasználásával valósíthatnak meg.

Életreszóló tapasztalat

– A szegénység a világon mindenhol jelen van, azonban újdonság volt számunkra a roma gyerekek problémája, nálunk ilyen nincs, leginkább a menekült-kérdéssel hasonlítható össze – foglalták össze tapasztalataikat a nemzetközi közös mesterképzési programban résztvevő ausztriai szociális területen tevékenykedő fiatalok az Egészségügyi Kar pénteki rendezvénye előtt. Jártak a Keleti-lakótelepen és a Huszár-telepen is, s meglepte őket, hogy a roma kisebbséghez tartozók ilyen elkülönített telepeken élnek.

– Ausztriában nincsenek ilyen elkülönített településrészek, s van karitász nálunk is, fontos szervezet, de nem tölt be ekkora szerepet, mint itt az egyház – mondták a hallgatók. Néhányan a Periféria Egyesületnél, többen a Humán-Net Alapítványnál, mások a Nyíregyházi Gyermekjóléti Központban töltötték el a gyakorlatukat.

– Az a három fiatal, aki hozzánk érkezett a roma és magyar integráció elősegítését célzó projektet vetette papírra – mondta el lapunknak Szilágyi Attila, a gyermekjóléti központ munkatársa, aki végigkalauzolta a városon a bécsi egyetemről érkezett szakembereket. Korábban még nem találkoztak olyan helyzettel mint a Keleti-lakótelepen, ahol kis területen ilyen nagy létszámban koncentrálódna egy-egy kisebbség, míg a Huszár-telepen örömmel látták a már felújított épületet, s mellette éles kontrasztként a korábbi állapotot.

A tapasztalatok alapján az osztrákok kidolgozták a Tűzér utcán egy Hajrá ház megvalósításának programját. Az, hogy az integrációt segítő új közösségi színtér elkészül-e nemzetközi összefogással, uniós támogatással, ma még kérdés, de Szilágyi Attila szerint az ötlet a gyakorlatban is jól hasznosítható.

- KM -


Nemzetközi mesterképzés

– Karunk szociális képzései felsőoktatási történelmet írtak, mikor akkreditáltattuk hazánk első, nemzetközi közös mesterképzését, amely 9 európai egyetem együttműködésében valósul meg. A Szociális Munka és Szociális Gazdaság (Social Work and Social Economics – SOWOSEC) mesterképzésen résztvevőknek kötelező a külföldi gyakorlat, s az itt megszerzett kreditek elengedhetetlenek a nemzetközi diploma megszerzéséhez – hangsúlyozta Fábián Gergely, a Nyíregyházi Egészségügyi Kar dékánja, hiszen a FH-Campus Wien, ahonnan a fiatalok érkeztek, tagja a SOWOSEC-nek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!