Nyíregyháza hírei

2013.11.29. 14:31

Jövőre kész az új elkerülő

Nyíregyháza - Egy év múlva ilyenkor a közlekedők már használhatják az elkerülőt.

Nyíregyháza - Egy év múlva ilyenkor a közlekedők már használhatják az elkerülőt. Történelmi pillanatnak nevezte a péntekit dr. Vinnai Győző kormánymegbízott a nyugati elkerülő út alapkőletételi ünnepségén. A Nyíregyházát Hajdúnánással összekötő szakasz 49-es kilométerkője közelében megrendezett ceremónián dr. Kovács Ferenc polgármester megjegyezte: „Ez egy időutazás része, hiszen a tíz évvel későbbre tervezett projekt valósulhat meg a beruházó, a tervező és a kivitelező összefogásával. A nyugati elkerülő jelentősen hozzájárul a város új iparfejlesztési területének bővítéséhez, illetve lényegesen csökkenti a megyeszékhely átmenő forgalmát. Örömteli, hogy a konzorcium egyik tagja nyíregyházi, és az alvállalkozók között is vannak szabolcsiak. Most pedig immár a kivitelezőkön a világ szeme!” – fogalmazott dr. Kovács Ferenc.

Loppert Dániel, a beruházó NIF, azaz Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője kijelentette: „Azért itt tartjuk az ünnepséget, mert pontosan itt ér véget a Nyíregyházát nyugatról elkerülő út első, 2,2 kilométer hosszú szakasza, amely jövő októberre készül el. Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló beruházás értéke mintegy 3,4 milliárd forint. Jelenleg 40-60 cm mélységben folyik a humuszolás, decemberben megkezdődik a töltésépítés és a felüljáró próbacölöpözése. Egy év múlva ilyenkor a közlekedők már használhatják az elkerülőt, az utat 90 kilométer/órás sebességre tervezték.

A kivitelezési munkálatok már szeptemberben megkezdődtek. A NIF Zrt. 30 ezer fát és cserjét ültet, és figyelembe veszi a környezetvédelmi szempontokat.

Dr. Vinnai Győző kormánymegbízott szerint „egy útépítés lelkileg és szellemileg is összeköti az embereket. Reményeink szerint majdan tovább folytatódik az építkezés a Tiszavasvári útig, aztán a Tokaji útig. A kamionos forgalom elkerüli ezáltal a belvárost. Az elkerülő megépülésének gazdaságélénkítő hatása is van”.

Az ünnepség végén a felszólalókon kívül Tóth László, a Duna Aszfalt és Bencze Gábor, a Ke-Víz 21 (a két kivitelező cég) képviseletében, Seszták Oszkár és dr. Kozma Péter országgyűlési képviselők társaságában helyezték el az időkapszulát, amelyben a Kelet-Magyarország 2013. november 29-i száma is helyet kapott.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!