Nyíregyháza hírei

2013.11.02. 11:54

Még lehet szavazni a fáinkra

Nyíregyháza, Tunyogmatolcs - Tizenkettes döntőben a nyíregyházi fehér nyárfa és a tunyogmatolcsi keleti platánfa.

Nyíregyháza, Tunyogmatolcs - Tizenkettes döntőben a nyíregyházi fehér nyárfa és a tunyogmatolcsi keleti platánfa.Immár negyedik alkalommal lehet szavazni az Év Fájára. November 5-ig a közönség választhatja meg a verseny győztesét. A díjazásra idén 41 fát jelöltek különböző civil csoportok, magánszemélyek, családok és önkormányzatok. A nevezett fák közül egy szakmai zsűri választotta ki azt a 12 fát, melyekre most az online vetélkedő keretében bárki voksolhat. Az Ökotárs Alapítvány által négy éve kezdeményezett megmérettetésen eddig több mint 300 fa történetét gyűjtötték össze és mutatták be a nagyközönségnek a szervezők. Ezekre a különlegesen értékes és érdekes fákra, illetve az őket védőkre hívja fel a figyelmet a kezdeményezés, így erősítve az ember és a természet harmonikus kapcsolatát. A győztes fa az Év Fája címet fogja elnyerni, melyhez egy egészségi állapot felmérés és kezelés jár: egy speciális ápolásra, gondozásra feljogosító utalványt kap majd az idei első. A nyert összeget természetesen a fa egészségét biztosító kezelésre, közvetlen környezetének rendbetételére használhatják fel a fa környezetében élők. Az idén megyénkből két fa került a döntőbe: a nyíregyházi fehér nyárfa, és a szatmári részen található tunyogmatolcsi keleti platánfa. Amit pedig érdemes még tudni a versenyről, hogy a nyertes hazai Év Fája részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el.

Németországban 1989 óta minden évben megválasztják az év fáját (Baum des Jahres). Ez jó alkalom arra, hogy abban az évben az illető fafajról ismeretterjesztő és tudományos cikkek, népszerűsítő kiadványok jelenhessenek meg, s kicsit közelebb hozzák a szakemberekhez és a laikusokhoz a kevésbé ismert fafajokat. Ennek mintájára 1995-ben az Országos Erdészeti Egyesületnél Bartha Dénes kezdeményezte, hogy hazánkban is honosítsuk meg ezt a mozgalmat. Elsősorban azokat a fajokat helyezik előtérbe, amelyeknek erdészeti jelentősége is van, de az utóbbi időszakban a figyelem elterelődött róluk.

Az év fája mozgalom szervezésére, bonyolítására kuratórium jött létre, amely az adott év fájának fajára minden előző év októberében tesz javaslatot, s tagjai a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karának és Faipari Mérnöki Karának oktatói, illetve az Erdészeti Lapok főszerkesztője.

A magyarországi év fája mozgalom szakmai körökben lassan került a figyelem középpontjába, a szakmán kívüli szervezetek viszont kezdettől fogva nagy érdeklődést tanúsítanak iránta. Így például az általános és középiskolai tanulmányi versenyeken, az erdei iskolák oktatásában, természetvédelmi témájú rendezvényeken, vetélkedőkön – az év madarához hasonlóan – az év fája is állandó elem lett.

- KM–LTL -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!