Nyíregyháza hírei

2013.11.07. 13:05

Nincs galiba, ha lesz liba

Nyíregyháza - November 11-én lesz Márton- és Martin-nap. Ugyanakkor Szabolcs-Szatmár-Beregben több helyen is pénteken és szombaton tartanak Márton-napi vigasságokat.

Nyíregyháza - November 11-én lesz Márton- és Martin-nap. Ugyanakkor Szabolcs-Szatmár-Beregben több helyen is pénteken és szombaton tartanak Márton-napi vigasságokat. A Márton-napon a középkor legendás szentjéről, Szent Márton püspökről emlékeznek meg. A segítőkész, jóindulatú és istenfélő Mártont 371-ben választották meg Tours püspökévé, ő azonban tiltakozott megválasztása ellen. A legenda szerint Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, de a ludak elárulták gágogásukkal. Fontos hittérítő munkát végzett, a pogány falvak nagy részét megtérítette, életét csodák, gyógyulások kísérték.

Aki Márton-napján libát nem eszik, egész éven át éhezik!" – tartja a mondás. Ígérik a szervezők, hogy a sóstói Múzeumfaluban – még ha csak egy fél nap erejéig is, de – bűntudat nélkül torkoskodhatnak majd. Szombaton 10 és 15 óra között minden a libáról szól majd.

– A belépés a Márton nevűeknek egy forintjába sem kerül. Libazsíros és vöröshagymás Márton-falattal, libatepertővel és újbor-kóstolóval várják a vendégeket a bejáratnál. Egész nap lehet libás fogásokat kóstolni: ínyenc libabecsinált levest, sült libacombot savanyúsággal és krumplival, sült tököt, desszertnek pedig Márton prószáját – említette dr. Páll István, a Múzeumfalu igazgatója.

A Művészeti Szakközépiskola növendékeiből álló Kisfigurás Táncegyüttes Márton-napi legényes bemutatójával 10 órakor indul a színpadi műsor. Azt követően 11 órától a Burattino Bábszínház művészei „Régen volt, mese volt” című műsorukat adják elő, míg délben Jó ebédhez kong a hordó – sport és szellemi vetélkedőre hívják a falu apraját-nagyját. Fél kettőkor a legszebb libát is díjazzák, 14 órától Ludas Matyi kalandjait a MiaManó Színház feldolgozásában lehet átélni. Hajdú Ágota Mesekuckója minden apróság előtt nyitva áll.

A tiszavasvári Vasvári Pál Múzeumban a rendezvénysorozat tíz órakor kezdődik az újbor ünnepével és libatorral a Múzeumkertben és a Szentmihály téren, ahol az érdeklődők kipróbálhatják a kukoricamorzsolást, a libahajtó, gágogó- és libafogó tudásukat, a legjobbak és legügyesebbek pedig egy-egy élő, hízott libával lesznek gazdagabbak. A kulturális programban fellép a miskolci Aranykapu Bábszínház Ludas Matyi című bábelőadásával, de a gyerekek a múzeum emeleti kiállítójában megnézhetik a Libapásztorlány című mesét is. Kora délután a színpadon fellép Kovács Nóri és a Motiva zenekar. Napközben kirakodóvásár, borkóstoló, kemencében sült libacomb, libatepertő, kenyérlángos és még sok finomság várja a korgó gyomrú vendégeket, este pedig lampionos felvonulással zárul az ünnepség.

 

Számos babona él ma is

Márton napjával, illetve az ehhez kapcsolódó libafogyasztással kapcsolatban számos babona él ma is, az egyik szerint ha valaki nem eszik libát Márton-napon, egész évben koplalni fog. A néphagyomány úgy tartja, ha november 11-én kemény fagy van, akkor karácsonykor enyhe lesz az idő, viszont ha jó az idő Márton napján, akkor nagyon hideg lesz a tél.

 

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!