Nyíregyháza hírei

2013.11.28. 11:54

Ülésezik Nyíregyháza közgyűlése - Napirenden a kórház-konszolidáció

Nyíregyháza - Közgyűlést tartott a nyíregyházi képviselő-testület. Napirend előtt Együtt Egymásért Burger István-díjat vehetett át Ágoston Ildikó, a Szabolcs táncegyüttes tagja, aki az indoklás szerint szociális és kulturális értékeket teremtett Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Közgyűlést tartott a nyíregyházi képviselő-testület. Napirend előtt Együtt Egymásért Burger István-díjat vehetett át Ágoston Ildikó, a Szabolcs táncegyüttes tagja, aki az indoklás szerint szociális és kulturális értékeket teremtett Nyíregyházán.12.30 - A következő négy napirendi pont a LEGO Kft.-vel függ össze. Az első egy új gyepmesteri telep kialakításáról számol be, amelyet a játékelemgyártó cég finanszíroz, a második a cég és a Nyírségvíz Zrt. közötti megállapodást rögzíti, a következő a kft. által megépített közvilágítási rendszer üzemeltetését részletezi, az utolsó pedig a régi gyepmesteri telep eladására vonatkozik.

Póka Imre (Független) azt kérdezte, hogy a Tiszavasvári úti felüljárón, valamint az azt követő szakaszon lesz-e kerékpárút, és ha igen, mikor. Veres István városi főépítész elmondta: a Mező utcától a felüljáróig lesz kerékpárút, a felüljárón ez nem kialakítható. Az út nyugati oldalán tovább folytatódik a bicikliút a körforgalomig, majd a Szélsőbokori út és a nyugati elkerülő között, egészen az új ipari parkig - ez a terv, amit 2014-ben pályázati forrásokból szeretne megvalósítani a város.

A két közgyűlés között történt események beszámolójával kapcsolatosan Jeszenszki András azt mondta, meglepő az a vehemencia, amellyel a város médiumaiban az MSZP-t támadják. Dr. Kovács Ferenc szerint az ellenzéket támadó írások nem jelentek meg, a cikkek szerzői a mocskolódó, Ellensúly című szennylappal szemben léptek fel. Ez egy vállalhatatlan, a civil szféra szemében negatív kiadvány volt - mondta.

Halkóné dr. Rudolf Éva szerint az Ellensúly egy rossz reklám az MSZP-re nézve. Jeszenszki András azt kérdezte, ki kezdte el ezt a fajta közbeszédet Nyíregyházán? Egy 2003-as, az akkori ellenzékhez köthető kiadványt mutatott, amely szerinte szintén személyeskedett, mocskolódott.

A polgármester szerint semmi értelme sincs egy tíz évvel ezelőtti lapra hivatkozni, a jelenlegi városvezetésnek és önkormányzatnak ahhoz semmi köze. Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz) azt kérte, a város életét befolyásoló, azt előremozdító ügyekről beszéljenek, mert a mocskolódás sehová sem vezet.


11.30 - Az első napirendi pontként Mangol Csilla, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházak főigazgatója számol be az intézmény működéséről és a folyamatban lévő beruházásokról, az ülésen jelen van Szócska Miklós szakállamtitkár is. A főigazgató elmondta: több mint 5 milliárd forintos adósságállományt és hatalmas káoszt örökölt.

- A 2012-es év komoly fordulatot hozott a kórház életében, hiszen a feladatalapú ellátásra való áttéréssel 310 ágyat és mintegy fél milliárd forintos támogatási összeget vesztettünk. A menedzsment döntéseinek köszönhetően az adósságállományt sikerült 4 milliárd forint alá csökkenteni, de tulajdonosi segítségre szorultunk. Az idei adósságkonszolidáció során a legmagasabb összeget, 2,3 milliárd forintot kapta az intézmény, ami sok mindenre elég, de nem fedezi a teljes adósságunkat. A fennmaradó rész csökkentése érdekében tárgyalásokat folytatunk - mondta Mangol Csilla, aki a tervekről is beszélt. Nyíregyházán szükség lenne a sebészeti tömb fejlesztésére, de Mátészalkán, Vásárosnaményban és Fehérgyarmaton is terveznek beruházásokat. A Tömbkórház-projektről azt mondta, az onkológiai centrum átadása a jövő év májusára, a gyerektömb befejezése októberre, a szív- és érrendszeri centrum átadása pedig decemberre várható.

Jeszenszki András (MSZP) azt mondta, örülnek, hogy képet kaphattak a jelenlegi helyzetről, de hozzátette: hasznosabb lett volna, ha írásos anyagot is kapnak, hiszen rengeteg adat hangzott el, amit úgy könnyebb lett volna áttekinteni. Azt kérdezte, elegendő-e az ápolók száma a kórházban, mikor keletkezett az adósság, az elmúlt időszakban hány dolgozó munkaviszonyát szüntették meg, és arra is kíváncsi volt, hogy az eredetileg tervezett 8 milliárd forintos beruházás főösszege hogy emelkedett 10 milliárd fölé?

Szilvási István (Fidesz) azt kérdezte, hogy a kórház mikor rendezi a város gazdasági társaságaival szemben fennálló tartozásait? Nagy László (MSZP) arra vár választ, hogy milyen mértékű a szakdolgozók elvándorlása, illetve hogy mit tesz az intézmény azért, hogy egyrészt megtartsa a dolgozókat, másrészt idecsábítsa őket? Azt is megkérdezte, hogy a főigazgató hogyan ítéli meg a már megszüntetett Egészségügyi Holding működését? Dr. Kovács Ferenc polgármester az utolsó kérdést sanda konfliktuskeresésnek minősítette.

Szócska Miklós államtitkár azt mondta, a válságkezelés során azokat az intézményeket részesítették előnyben, akik maguk is nagyon sokat tesznek/tettek azért, hogy úrrá tudjanak lenni a problémáikon - ezért kapta a legmagasabb összeget a nyíregyházi kórház. Az elvándorlás megállításáról azt mondta, figyelnek arra, hogy a kistérségekben is megmaradjanak a szakemberek. Csökkent a külföldi munkavállalási engedélyt kérő egészségügyi szakdolgozók száma, bízik abban, hogy ez a tendencia folytatódik - tette hozzá.

Mangol Csilla azt mondta, nincs ápolóhiány a kórházban. Szerinte az, hogy valami jól működik-e vagy sem, az nem a működtetés formájától függ, hanem a munka minőségétől - azaz nem azért halmozódott fel ekkora hiány, mert holdingként működtek az intézmények. Képviselői kérdésre válaszolva azt mondta, két területen - ortopédia és szemészet - van az országos átlagnál hosszabb várólista, központi intézkedésre lenne szükség ahhoz, hogy ez megváltozzon. Valóban vannak tartozásaik a városi cégekkel szemben, a kollégái nagy erővel dolgoznak azon, hogy ezt minél rövidebb időn belül minél nagyobb mértékben rendezni tudják.

Jászai Menyhért alpolgármester azt mondta, hogy emlékei szerint a város megvett egy, a kórházzal szembeni területet. Azt kérdezte, miért nem épültek még ott parkolók? Halkóné dr. Rudolf Éva (Fidesz) arról beszélt, hogy a kórházaknak és az egészségügynek politikától mentesnek kellene lennie, ez mindenki érdeke. Jeszenszki András szerint meg kell fogalmazni, hogy a holdingnak, a 3,5 éves működése alatt milyen pozitívumai és negatívumai voltak.

Dr. Szilassy Géza (Fidesz) azt kérte, a szaktárca továbbra is kísérje kiemelt figyelemmel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházak működését. Nagy László úgy vélte, az egészségügy támogatása ebben a megyében fontosabb, mint más, szerencsésebb térségekben, hiszen az itt élők többszörösen is hátrányos helyzetben vannak.

Lipták Lajos (Fidesz) megköszönte a kórház dolgozóinak, hogy emberfeletti munkával működtetik a hatalmas ellátórendszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!