Nyíregyháza hírei

2013.12.12. 11:21

Területfejlesztési fórum a megyeszékhelyen

Nyíregyháza - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye önkormányzati vezetőinek, az államigazgatás szereplőinek, valamint a régió vállalkozóinak társaságában területfejlesztési fórum zajlik Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye önkormányzati vezetőinek, az államigazgatás szereplőinek, valamint a régió vállalkozóinak társaságában területfejlesztési fórum zajlik Nyíregyházán.

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében az új uniós költségvetési időszak (2014-2020) fejlesztésre fordítható forrásairól szólt. - 46 milliárd forint indikatív kerettel bír a megye, ehhez jön a kistérségi fejlesztésre vonatkozó 24 milliárd.

A megyei kormánymegbízott, dr. Vinnai Győző hozzátette: a közigazgatás igyekszik partnerként közreműködni a területfejlesztési stratégia megvalósításában. - A szakemberek értelmes célokat fogalmaztak meg, ehhez értelmes pályázatokat kell készíteni - mondta a kormánybiztos, aki kiemelte: a legutóbbi hét évben főként infrastrukturális beruházások valósultak meg, a következő ciklusban pedig már a gazdaságélénkítés lesz a prioritás.

Ezután Róka László, a MEGAKOM Stratégia Tanácsadó Iroda Kft. ügyvezetője a térségi tervezés részleteiről elmondta: a forrásfelhasználás fókuszába az élelmiszer-gazdaság került, ami magával húzhatja magát a mezőgazdaságot is. - Fontos, hogy ne a minisztériumok mondják meg azt, hogy mit kell fejleszteni, hanem a helyben élő szakemberek - tette hozzá.

A konferencián elhangzott: az új fejlesztési időszak abban mutat eltérést az előzőhöz képest, hogy célzottabb támogatást nyújt (kevesebb az operatív program), a szociális szféra helyett a gazdaságélénkítésre fókuszál. A tervezési szinteket az új költségvetési időszakban immár nem statisztikai régiók alapján határozták meg, hanem megyék, megyei jogú városok és kistérségek szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!