Nyíregyháza hírei

2013.12.07. 17:57

Életet menthetnek a szomszédok

Nyíregyháza - Szinte minden tél szed áldozatokat, a tragédiák egy része viszont odafigyeléssel megelőzhető lenne.

Nyíregyháza - Szinte minden tél szed áldozatokat, a tragédiák egy része viszont odafigyeléssel megelőzhető lenne.

Sajnos nem telik el tél anélkül, hogy ne kellene tragédiákról beszámolnunk: nem egyszer előfordul, hogy idős, egyedül élő emberek a saját lakásukban fagynak halálra. Megelőzhetők ezek a megrendítő esetek? Kinek, kiknek kellene jobban figyelniük ahhoz, hogy ne történjen baj?

Fehérvári Marietta rendőrszázados, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense azt mondja, a tanyákon élők között magas az egyedül élő, fizikálisan és szociálisan is segítségre szoruló idős emberek aránya, ezért a rendőri jelenlét mellett kiemelt szerepe van a polgárőrök társadalmi és bűnmegelőzési tevékenységének is. Lehetőség van arra, hogy idős személyek is bekapcsolódjanak az ún. SZEM mozgalomba, melynek lényege, hogy a szomszédok jó kapcsolatot alakítsanak ki egymással, és probléma esetén értesítsék az illetékes hatóságokat – tette hozzá.

A rendőrség és a polgárőrség mellett a települési önkormányzatok is sokat tehetnek – és tesznek – a tragédiák megelőzéséért, de ez mindannyiunk felelőssége is: figyelni kell hozzátartozóinkra, szomszédainkra.

– Az idős, nyugdíjas emberek többsége magányosan és egyedül él, ezért kérjük a hozzátartozókat és szomszédokat, hogy látogassák gyakrabban őket. Próbálják meg biztosítani idős hozzátartozójuk alapvető ellátását, de ha erre nincs lehetőség, vásároljanak nekik elegendő tűzifát, élelmiszert, gyógyszert. Ha a hozzátartozók jelzik az önkormányzatnak, a családgondozó, illetve családsegítő szolgálatok munkatársai felkeresik az egyedül élő időseket, segítenek például ebédszállításban, bevásárlásban, takarításban, ügyintézésben – mondta Fehérvári Marietta sajtóreferens. – Ha akár utcán, akár lakókörnyezetünkben földön fekvő, magatehetetlen, kihűlt embert látunk, hívjunk mentőt! Nem szükséges hozzá egészségügyi végzettség, elég, ha figyelünk embertársainkra, tudjuk, ki lakik a szomszédunkban, és megtesszük a minimális lépéseket megmentésük érdekében – mondta Fehérvári Marietta.

Ebéd és tűzifa

Garbolcon mindenki ismer mindenkit, hiszen mindösszesen 160 lakosa van a településnek, így az idősebbekre is nagyobb figyelmet tudnak fordítani. – Az idősek klubjának dolgozói, valamint a közmunkások igény szerint rendszeresen felkeresik a község idős és egyedül élő lakóit – mondta el érdeklődésünkre Nagy Roland, Garbolc polgármestere.

– Arra ösztönözzük az időseket, hogy minél többen tartózkodjanak nappal a klubban, ahol a közösségi életnek is aktív résztvevői lehetnek, valamint elfogyaszthatják az ebédet is. Az ottani konyhánk dolgozói már 10–11 órára megfőzik az ételt, sok helybeli számára ugyanis ez jelenti egyszerre a reggelit és az ebédet. Igényeltünk a Belügyminisztérium szociális tűzifájából 53 köbmétert, amit már meg is kaptunk. Az önkormányzat a fát felfűrészelteti s majd ingyen kiszállíttatja a lakosságnak a jövő héten.

Téli élet a tanyán

Balkány közigazgatási területéhez 24 tanya tartozik, a külterületen élő lakosság mindennapjait három tanyagondnok segíti. Közéjük tartozik immár 19 éve Kékesi József, aki egyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Falugondnok Egyesület elnöke is.

– Természetesen a téli hónapokban mi is jobban figyelünk az idősekre, az egyedül élőkre, bár sokan nem kérik a tanyagondnoki szolgálat segítségét, mert esetleg a családtagok gondoskodnak róluk. A nagy havazások és a kemény fagyok idején még szorosabb kapcsolatban vagyunk a rendőrséggel, az orvosokkal, az önkormányzattal, szinte mindenkit ismerünk a tanyákon. A munkánkból adódóan naponta többször is megfordulunk egy-egy tanyán, hiszen visszük a gyerekeket óvodába, iskolába, a betegeket orvoshoz szállítjuk, kihordjuk az ebédet, s Balkányból még haza is kell vinni mindenkit. Ha tudomást szerzünk olyanokról, akik hiányt szenvednek valamiben, vagy egészségi állapotuk nagyon leromlott, azonnal szólunk az önkormányzatnak, illetve a mentősöknek.

Bokros teendők a tanyákon

Sok egyedülálló idős, beteg, segítségre szoruló ember él a Nyíregyháza körüli tanyabokrokban, akikre a tél beálltával az idén is fokozattan figyelünk – mondja Gyebrószki János, a Nyíregyházi Polgárőr Szövetség gazdasági alelnöke, a mandabokori polgárőrség tagja, aki nemrégiben az Országos Polgárőr Szövetség elnöki kitüntetését vehette át.

– A külterületi polgárőr- szervezeteket a kilencvenes évek elején szerveztük meg, illetve újjá, azóta figyelünk, segítünk és védünk. Mandabokorban Gabulya Pál, Rozsrétszőlőben Nagy István, Felsősimán Bársony János szervezi a szolgálatokat. A közbiztonság, közrend fenntartása mellett télen – akár csak a tanyagondnokok – naponta látogatják a polgárőrök a körzetükben mindazokat, akiknél elkél a segítség, legyen szó bevásárlásról, hólapátolásról, tűzifahasogatásról. Mondanom sem kell, a segítségre szorulók nagyon hálásak az önkéntes munkánkért – mesélte Gyebrószki János.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!