Nyíregyháza hírei

2013.12.13. 10:13

Itt ráadásként bizalom is jár

<em>Harapok egyet a mangalica disznósajtos, lilahagymás kecskesajtos szendvicsemből. Hosszan ízlelgetem számban a pompás falatot, amely ifjú korom falusi disznótorosai és Saci mama mátészalkai kamrájában lógó vászonzacskóban friss sajttá érlelt házi túró csodás ízharmóniáját idézi</em> - Galambos Béla jegyzete.

Harapok egyet a mangalica disznósajtos, lilahagymás kecskesajtos szendvicsemből. Hosszan ízlelgetem számban a pompás falatot, amely ifjú korom falusi disznótorosai és Saci mama mátészalkai kamrájában lógó vászonzacskóban friss sajttá érlelt házi túró csodás ízharmóniáját idézi - Galambos Béla jegyzete. Közben jó szívvel gondolok a helyi kistermelők hamisítatlan hazai termékeinek, zamatos zöldségeinek, mézédes gyümölcseinek kavalkádját kínáló, nyíregyházi piacra. Arra a jóízű beszélgetésekre is alkalmat adó közösségi helyre, amely most három hónapnyi "albérlet" után visszaköltözhetett felújított, régi helyére.

A termelői piacok - a közvetlen élelmiszer-értékesítés - ma már Európa szerte, szerencsére hazánkban is reneszánszukat élik, egyre népszerűbbek a vásárlók körében. Nem véletlenül, hiszen az ennivalónkat gondos hozzáértéssel megtermelő gazdákkal kialakuló személyes kapcsolat azt a fogyasztói bizalmat állít(hat)ja helyre, amitől a gátlástalan profit-hajhász, golbalizált világnak sikerült az embereket megfosztania.

Az étkeik minőségére, ugyanakkor a gazdaságosságra is sokat adó franciáktól okos dolog volt átvennünk a szemléletet, hogy a tradíciók egyik legjobb megőrzési módja a közvetlen értékesítés támogatása. Ráadásul az élelmiszerek értékesítési útjának ilyen módon történő rövidítése, általa pedig a gazdaság "zöldítése" lehet az egyik lehetséges válasz a gazdasági és környezeti válság kihívásaira.

Ezért aztán hajrá Búza téri piac, hajrá nyírségi kistermelők!

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!