Nyíregyháza hírei

2013.12.20. 11:37

Olcsó húsnak híg a leve

Nyíregyháza - Olcsó, vagy márkás? Gagyi, vagy minőségi? Kis ünnepi körsétánk ünnepi a szavatosság jegyében is.

Nyíregyháza - Olcsó, vagy márkás? Gagyi, vagy minőségi? Kis ünnepi körsétánk ünnepi a szavatosság jegyében is.

Egyelőre nem döntöttünk, még alszunk néhányat rá – mondja határozottan munkatársunknak egy középkorú férfi a megyeszékhelyünk belvárosában található játékboltban.

– A kislányunk hat, míg a kisfiúnk kilenc esztendős – árulja el, miközben neje a Le­gok árait vizslatja. – Kisfiam azt írta a Jézuskának, hogy Star Wars-os Legot szeretne, míg húga társasjátékra vágyik. Sok üzletet bejártunk, ráadásul a webshopok kínálatát is átnéztük. Azt hiszem, pénteken döntünk és megvásároljuk az ajándékokat a gyerekeknek.

Részletre is, ha lehet

Felvetésünkre, hogy milyen üzleteket részesítenek előnyben és figyelnek-e a szavatosságra, úgy felel:

– Úgymond gagyi boltban, vagy kínai piacon nem vásárolunk, és lehetőleg minőségi játékot veszünk – teszi hozzá. – Nem szeretnénk azzal elrontani a karácsonyt, hogy már szenteste abból legyen a sírás, hogy valami eltörik, tönkremegy. A jobb üzletekben számomra egyértelműbbek a garanciák is, illetve baj esetén azok érvényesítése.

Valamivel később egy bevásárlóközpontban arról érdeklődöm:például egy tablet megvásárlása esetén milyen jótállás jár a készülékhez?

– Egyéves, a részleteket szívesen elárulom – mondja egy eladó az ünnepi forgatagban.

Kiderül, hogy ha sérülésmentes az áru, de mondjuk nem tetszik, akkor az ünnepek után csekkekre válthatom azt, pénzt vissza nem adnak. Viszont, ha valami baja lenne a kütyünek a jótállási időn belül, akkor az üzletben, vagy gyorspostán keresztül tudom javíttatni.

Nagy lehet a bosszúság

Hallja beszélgetésünket egy másik fiatalember, aki udvariasan annyit tesz hozzá, hogy néhány esztendeje egy LCD televízióval jártak pórul, ugyanis a garancia tekintetében nem igazán tájékozódtak. A készülék elromlott és rengeteg bosszúságuk adódott abból, hogy nehezen tudtak eligazodni a tv javítása körül.

– A magam kárán mondom, hogy jobb, ha némileg drágább, de márkás terméket veszünk. Olyat, aminek van komoly szervizháttere az országban – sorolja a férfi. – Hiába olcsóbb egy nevesincs tv, ha utána csak az idegbaj van vele.

Újabb kutyagolás után egy elektronikai cikkeket kínáló üzlet termékeit nézegetem. Eszembe jut olvasónknak az a sztorija, amikor vett egy laptopot, amely aztán elromlott. Ötödik alkalommal adta be a kulcsot, de még mindig nem akarták neki kicserélni, hanem folyamatosan javíttatni vitte az üzletlánc, amelynek neve maradjon a feledés jótékony homályában. De hallani ennél cifrább történetről is...

Kínos közjátékok

– Egy ismerősöm vásárolt egy mikrosütőt, ami két hét után kipurcant – meséli egy középkorú férfi. – Hónapok múlva sem akartak fizetni neki, másikra sem cserélték és a javítást erőltették. Az emberke aztán gondolt egyet, megállt az üzlet közepén és elkezdte kiabálni a megdöbbent vevőknek, hogy mi történt vele, meg hogy senki ne vásároljon ott. A bolt számára nagyon kínos közjáték után visszaadták a pénzét...

A gyártó garantálja

Ennek kapcsán érdemes megemlíteni, hogy ez európai uniós előírások szerint a jótállás – amelyet a fogyasztók inkább garanciaként ismernek – nem kötelező, azonban a tagállamok ettől eltérhetnek. Ennek megfelelően Magyarország a kötelező jótállás mellett döntött, amelyet a 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendeletben meghatározott tartós fogyasztási cikkekre kell biztosítaniuk az eladóknak.

A jótállás azt jelenti, hogy a kereskedő, gyártó garantálja, hogy egy bizonyos időtartamon belül a termék kifogástalanul fog működni.

Ez tehát szigorúbb felelősség a szavatossághoz képest, mert a hibás teljesítésből eredő jogvita esetén a gyártónak, illetve a forgalmazónak kell bizonyítania, hogy hibátlan árut adott át és a hiba a fogyasztó rendeltetésellenes használata miatt keletkezett.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy nem magának a hibának, hanem a hiba okának kell a vásárlás előtt keletkeznie.

A kötelező jótállási idő egy év, a kereskedők azonban önként ennél többet is vállalhatnak. Fontos megjegyezni, hogy a jótállás nem lép a minimálisan két évig érvényes szavatosság helyébe.

ÉKNI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!