Nyíregyháza hírei

2014.01.16. 17:55

Ahol a szívek gyógyulnak

Nyíregyháza - Csökkenőben a szív- és érrendszeri megbetegedések halálozási aránya megyénkben.

Nyíregyháza - Csökkenőben a szív- és érrendszeri megbetegedések halálozási aránya megyénkben.

Az utóbbi időben bevezetett modern módszereknek és folyamatos alkalmazásaiknak köszönhetően – az országos adatokhoz hasonlóan – megyénkben is felére csökkent a szív- és érrendszeri megbetegedések között vezető halálokként számon tartott akut szívizom infarktusos betegek halálozási aránya.

– A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Jósa András Oktatókórházának Kardiológiai Osztályán 2006 óta végzik a szakemberek a koszorúérbetegek szívkatéteres kezelését. Ezzel egy időben az osztályon elkezdődött a szívritmuszabályozó készülékek beültetése is, amelyre a kórházhoz legközelebb korábban csak Debrecenben volt lehetőség – tájékoztatta lapunkat Vitkai Éva sajtófőnök. – Az újítások, fejlesztések eredményeként mára már minden igényt kielégítő, modern felszereltségű katéteres labor, a hozzá tartozó 12 ágyas kardiológiai őrzővel várja a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel küzdő betegeket a hét minden napján, 24 órában.

Az elmúlt esztendő adatait tekintve összesen 256 mesterséges szívingerlő készüléket ültettek be, 727 akut szívinfarktusos beteg részesült katéteres kezelésben és 1560 diagnosztikus szívkatéterezés történt a Jósa András Oktatókórházban, a katéteres műtétek több mint fele terápiás beavatkozással járt.

A tavaly év végén, az országban még kevés helyen végzett, új eljárást vezettek be a kórház Kardiológiai Osztályán, a gyógyszeresen nem megfelelően kezelhető magasvérnyomásos betegek kezelésére – a vese artériák falában lévő idegszálak rádiófrekvenciás ablációját.

Rizikószakrendelés

Ma Magyarországon évente mintegy 60-70 ezer, egy nagyobb város lakosságának megfelelő embertársunk veszíti el az életét a különböző kardiovaszkuláris megbetegedések miatt, amelyek kialakulásáért leginkább a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód tehető felelőssé.

A rizikófaktorok karbantartásával (füstmentes életmód, legalább napi 30 perc mozgás, bőséges zöldség-, gyümölcsfogyasztás, korlátozott só-, cukorbevitel) valamint a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétellel a betegség megelőzhető és szinten tartható.

A kórház Kardiovaszkuláris Centrumában működő rizikószakrendelésen mindenkit várnak, akinek valamelyik kockázati tényező szerepet játszik az életében, illetve, akiknek a családjában már többször előfordult szív- és érrendszeri megbetegedés, és ezáltal nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!