Nyíregyháza hírei

2014.01.02. 12:32

Három megye osztozik a régiós ügynökségen

Nyíregyháza - Az új szervezeti egység fogja a 2014-2020 közötti megyei fejlesztési programokat szervezni, vezényelni, ellenőrizni.

Nyíregyháza - Az új szervezeti egység fogja a 2014-2020 közötti megyei fejlesztési programokat szervezni, vezényelni, ellenőrizni.Január elsején jogutódlással megszűnt az uniós forrásokat felügyelő, 2006-ban létrehozott Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). Az intézmény kettéválik, egy része a jogutód Miniszterelnökségbe olvad, az egyes operatív programokat felügyelő úgynevezett Irányító Hatóságok pedig a szaktárcákhoz kerülnek.

Hogyan érintik megyénket ezek a szerkezeti átalakítások? – kérdeztük meg Seszták Oszkártól, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat elnökétől.

– Megyénket nem a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megszüntetése érinti, hanem a debreceni székhellyel működő Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség átszervezése. Az ügynökség ugyanis a három érintett megyei önkormányzat tulajdonába kerül – kezdte tájékoztatását a megyei közgyűlés elnöke. – Az elkövetkező két hétben átveszi az ügynökséget a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, s azt követően egyenlő arányban megkapja a ráeső részt Jász-Nagykun-Szolnok megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye is. A megyénket érintő munkatársak Nyíregyházán dolgoznak majd, de továbbra is nonprofit gazdasági társaság keretében, vagyis nem válnak a megyei önkormányzat köztisztviselőivé. Ez az új szervezeti egység fogja a 2014-2020 közötti megyei fejlesztési programokat szervezni, vezényelni, az uniós források felhasználását ellenőrizni, míg a 2007-20013-as időszak programjainak kifuttatását, monitoring vizsgálatát továbbra is egységesen, régiós szinten végzik. Ez az új, a megyénkben is hamarosan felálló szervezeti egység jelenti majd a programszervező és monitoring eszközrendszerét a 2020-ig eltervezett területfejlesztési munkánknak – tette még hozzá Seszták Oszkár.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!