Nyíregyháza hírei

2014.01.30. 11:55

Helyszínelés válságövezetben

Túszként is meg kell őrizni az emberi méltóságot, az emberi tartást, mert ez tiszteletet ébreszt.

Túszként is meg kell őrizni az emberi méltóságot, az emberi tartást, mert ez tiszteletet ébreszt.Polgári válságövezetben átértékeli az ember a rend és nyugalom fogalmát – ezt erősítik meg azok a tapasztalatok, amelyekkel még az elmúlt évben tért vissza a Sínai-félszigetről dr. Bakti Csaba, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályának vezetője.

A Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők, a Multinational Force and Observers (MFO) kötelékében 2012 márciusában kezdte meg a kiküldetést. A Belügyminisztérium Nemzetközi Oktatási Központjában működő Közép-Európai Rendőr Akadémia elvégzése közben szerzett tudomást a külszolgálati lehetőségekről. A Sínai-félszigetre vezető út tűnt elérhetőnek – a szakmai tapasztalatok bővítése mellett volt benne némi kíváncsiság, kalandvágy, az angol nyelvtudását fejleszthette.

Ott mindig van a levegőben valami, de 2012 szeptemberében történt egy incidens, amelynek a világsajtó is nagy figyelmet szentelt. Megtámadták az MFO északi táborát, tűz alá vették az őrtornyokat, kézigránátokat dobtak a táborra, és csak az egyiptomi hadsereg közbelépésével sikerült visszaszorítani a támadókat. Ezt követően a hadsereg kíséretében, konvojokban közlekedhettek a félsziget északi részén. Mégis, ahogy mi visszatértek tavaly március végén, néhány nap múlva egy magyar MFO rendőrt is elraboltak, de szerencsére pár óra elteltével szabadon engedték.

(Az interjú teljes terjedelmében olvasható a Kelet-Magyarország 2014. 01. 30-i számában, vagy a kelet.hu oldalon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!