Nyíregyháza hírei

2014.01.10. 14:04

High-tech és nyomor (2.)

India - A Plan-net.hu Építőipari Mérnöki Hálózati Klaszter és a Területi Építész Kamara elnökének indiai élményei.

India - A Plan-net.hu Építőipari Mérnöki Hálózati Klaszter és a Területi Építész Kamara elnökének indiai élményei.

Az első részből kiderült, hogy a punei csúcsforgalomban a történelmi angol kötődésnek köszönhetően az utak forgalmi rendje a nálunk szokásos ellenkezője, és az autók is jobb kormányosak. Az utcakép részei még az egyedi ízlés szerint gyakran díszített, koros teherautók, buszok, és persze a motoros riksák. Kerékpár, gyalogos riksa sehol...

– Ahogy megérkeztünk vendéglátónk színvonalas irodájába, érdekes dologgal szembesültem. A recepciópulton folyékony szappanra emlékeztető valami, mint később kiderült, kézfertőtlenítő folyékony zselé, bárki használhatja és használja is. Ez ott fontos eszköze a fertőzések elkerülésének – árad a szó Végh Józsefből. Az Indiából nemrég hazaérkezett nyíregyházi építész egyúttal a Plan-net.hu Építőipari Mérnöki Hálózati Klaszter és a Területi Építész Kamara elnöke.

– A program részeként ipari projekteket, építési telkeket tekintettünk meg. Az út mentén „szent teheneket” láttunk, itt-ott kifestett szarvakkal és a híres-hírhedt sátor- és bádogvárosokon is megakadt a szemem. Indiában soha nem fagy, öt és negyven fok közötti a hőmérséklet, így érthető, hogy a szegényebbek ilyen körülmények között is túlélik a hétköznapokat. Az építkezésekhez társuló sátortáborszerű „camp”-ek is hasonlóak. Az indiai ipari tervezőknek, építőknek egyébként nincs szégyenkezni valójuk. A látott referenciahelyek megfelelnek a mai nemzetközi gyakorlatnak, az anyagok, a színvonal bárhol a világon megállná a helyét. A munkavédelem ma már központi kérdése a rossz emlékeket idéző indiai építőiparnak, talán néha túlzottan is. Azért még mindig léteznek bambuszállványzatok, és a feljutáshoz nem mindig jár a létra.

Viszont védősisak jut mindenkinek…

Ami nálunk biztosan hiányzik: a hagyományokat a mai építéssel ötvöző csúcsos védősisak, melynek tetején biztonsággal szállítható a lavorszerű edénybe öntött habarcs. Főleg az építkezéseken is látható, teljesen zárt női viseletben, a száriban dolgozó női munkaerő által…

Most kezdődik a tánc

– A repülőtérhez vezető visszaút ismét több óra utazással telt a hihetetlen csúcsforgalomban. Út menti bádogváros kilométereken át, utasok teherautó platókon ismeretlen zászlókkal, és egy újabb felismerés: a teherautók hátulján szinte kivétel nélkül látható „HORN (OK) PLEASE” felirat értelme is kiderült. Ami nálunk tilos, az Indiában szinte kötelező: aki előzni, haladni kíván, bátran dudáljon, erre szólítja fel az előbbi felirat. Nem is kell mondani, hogy előbbiek okán az indiai utcazaj állandó eleme a tülkölés, a dudálás… A zűrzavar ellenére időben futottunk be a repülőtérre. Az érkezőzónában hivatalos segítőknek tűnő, nyakba akasztót viselő fehér inges férfi „hostessek” vártak – mint kiderült, nem önzetlenül. Elkísértek a legrövidebb sorig és az ellenőrző pontig. Borravalóként végül beérték az immár konvertibilis forintból egy ezressel.

– Ez az utazás ugyan nem a turizmus jegyében telt, mégis élményekben gazdagon tértem haza. Egy kicsit indiaiként, rossz angol fordítással „indian”- ként. Várom a folytatást, hiszen India és a feladat visszavár. Ahogy röviden mondhatnánk: a tánc még csak most kezdődik…

KM–LTL


Kapcsolódó cikk:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!