Nyíregyháza hírei

2014.01.23. 10:37

Tervezik a nyomvonalat

Nyíregyháza - A 39. számú főút egy kis mértékben érinti majd Szabolcs megyét.

Nyíregyháza - A 39. számú főút egy kis mértékben érinti majd Szabolcs megyét.

A Via Futura Mérnöki Tanácsadó és Szolgáltató Kft. a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából, az Európai Unió támogatásával készíti a 39. számú új főút megvalósíthatósági tanulmányát.

A tanulmány célja, hogy egyrészt diszpozícióként szolgálhasson egy későbbi részletesebb környezeti vizsgálatokat illetve további engedélyezési tervfázisokat tartalmazó munka elvégzéséhez, másrészt háttéranyagot képezzen a projekt megépítésére vonatkozó európai uniós támogatás megszerzéséhez szükséges pályázathoz.

Tiszanagyfalunál csatlakozik

A tervezett új főút Encs térségében csatlakozik a meglévő 3-as számú főúthoz és a tervezett M30 gyorsforgalmi úthoz, déli szakaszán új híd épül a Tiszán Tokajtól délre (tehermentesítve a 38-as számú főút tokaji átkelési szakaszát), és az út vége Tiszanagyfalu külterületén csatlakozik a meglévő 38-as számú főúthoz. A főút kiépítésének egyik legfontosabb indoka a világörökség részét képező Tokaji-borvidékhez tartozó települések belterületi és rekreációs célú területeinek tehermentesítése az átmenő nehézjármű-forgalomtól.

A tervezett főút részben megyénket is érinti (Rakamaz, Tiszaeszlár és Tiszanagyfalu révén), ezért Hajba Károly megyei főépítész kezdeményezésére az érintett települések, valamint a megyei területfejlesztési bizottság képviselői betekintést nyerhettek az előzetes tervekbe csütörtökön a megyeházán.

– A 39. számú főút célja a tranzitforgalom káros hatásainak mérséklése, a Szlovákia és a szabolcsi térségen keresztül Románia felé vezető tranzitforgalom számára jobb minőségű út építése, a belföldi és nemzetközi személyforgalmú közlekedés és árufuvarozás magasabb szolgáltatási színvonalú kiszolgálása, eljutási idejének csökkentése – közölte Baracsi Endre, a megyei közgyűlés területfejlesztési bizottságának elnöke.

További részletek a kelet.hu oldalon és a Kelet-Magyarországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!