Nyíregyháza hírei

2014.01.17. 13:20

Ófehértóra költöztetnék a nyíregyházi romákat?

Nyíregyháza - Mindkét érintett önkormányzat cáfolta a jobbikos honatya információit.

Nyíregyháza - Mindkét érintett önkormányzat cáfolta a jobbikos honatya információit. – Aggasztó hírek jutottak el hozzám Ófehértó lakosságától. Azt beszélik, hogy a nyíregyházi önkormányzat mintegy félszáz Huszártelepen élő romát, illetve cigány családot szeretne „áttelepíteni” Ófehértóra, amiből a „befogadó” településen élő romák és nem romák természetesen hallani sem akarnak – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján dr. Apáti István jobbikos országgyűlési képviselő, hozzátéve: félő, hogy a lakossági pletykának van valóságalapja.

– Hasonló „népvándorlás” történt pár éve Pusztadoboson és a Vaja melletti Rákóczitanyán, ennek nem szabad megismétlődnie! A probléma áthelyezése nem megoldás, a Jobbik radikális változást hirdető programja alapján viszont orvosolhatóak lennének a cigány-magyar együttélési gondok. Amennyiben komolyan fontolgatja a nyíregyházi önkormányzat, hogy roma családokat „exportál” Ófehértóra, a Jobbik aláírásgyűjtéssel és demonstrációkkal fog tiltakozni az intézkedés ellen – mondta az országgyűlési képviselő.

Valóság vagy kacsa?

Lapunk mindkét érintett önkormányzatot megkereste az ügyben, arra kérve őket, erősítsék meg vagy cáfolják a jobbikos politikus kijelentéseit. Simon József, Ófehértó polgármestere határozottan cáfolta a szárnyra kelt pletykákat. – Semmilyen megkeresés nem érkezett hozzánk ebben a témában Nyíregyháza városvezetésétől, az álhír viszont közszájon forog a községben, amit nem győzök cáfolni. Érthető, hogy a lakosságot nyugtalanítja a pletyka, éppen ezért a sajtó nyilvánosságát is felhasználva szeretném megnyugtatni őket: nem volt napirenden ilyen terv, javaslat, ha pedig érkezne ilyen „felkérés” a megyeszékhely önkormányzatától, arra határozottan nemet mondanánk.

Való igaz, hogy néhány roma család a községünkbe költözött pár éve a Huszártelepről, de szó sincs és szó sem lehet tömeges „befogadásról”. Az álhír mögött jobbikos kampányfogást sejtek – nyilatozta lapunknak Ófehértó első embere.

A Jobbik sajtótájékoztatóján elhangzott felvetés Nyíregyháza városvezetését is meglepte. – A felröppent pletykáknak nincs semmilyen alapja, ezért azokat határozottan cáfoljuk – közölte Rendes Sándor sajtószóvivő.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!