Nyíregyháza hírei

2014.01.22. 12:22

Rendszerváltás a felnőttképzésben

Nyíregyháza - Az átállás jelentős szakmai kihívás és nagy anyagi megterhelés az érintetteknek.

Nyíregyháza - Az átállás jelentős szakmai kihívás és nagy anyagi megterhelés az érintetteknek.

Az új felnőttképzési törvény alapjaiban rengeti meg az eddigi világot. Megszűnt a Felnőttképzési Akkreditáló Testület, a program- és az intézmény-akkreditáció. Ezzel együtt létrejött a Felnőttképzési Szakértői Bizottság, amely javaslattevő, véleményező, tanácsadó testület, közreműködik az engedélyezési eljárásokban is.

– A jelenleg akkreditált programok és intézmények augusztus 31-ig felelnek meg az új törvény előírásainak – kivéve, ha az intézmény- és a programakkreditáció hamarabb hatályát veszti. Az új szabályozási rendszerben felnőttképzésben szabályozott képzéssel foglalkozó intézmény csakis hatósági engedély birtokában tevékenykedhet – nyomatékosította Illés Balázs felnőttképzési szakértő. – Az átállás jelentős szakmai kihívás és nagy anyagi megterhelés az érintetteknek. Az OKJ szerinti nyelvi, a támogatott egyéb szakmai képzéseket megvalósító intézményeknek folyamatosan cselekedniük kell: el kell készíteniük az új típusú engedélyezési rendszerhez szükséges ki- és átdolgozott képzési programokat. Az intézmény szakmai vezetője kizárólag olyan személy lehet, aki andragógiai, pedagógiai egyetemi vagy főiskolai végzettséggel rendelkezik.

– A jogszabályok lehetővé teszik, hogy akkreditált intézményként augusztus végéig a régi rendszerben működjünk – tudatta Kiss Tibor, az ILS Nyelviskola és Nyelvvizsga-központ képzési igazgatója. Náluk főleg angol és német nyelvet, valamint magyart tanítanak idegen nyelvként.

– A jövőben lényegesen nagyobb adminisztrációs terhet kell majd hordoznunk, valamint az eddigiekhez képest még nagyobb figyelmet kell fordítanunk formai követelmények teljesítésére, ahelyett, hogy a tartalmi munkára, a tanulóink tanulási szükségleteire és igényeire fordítanánk ugyanezt a figyelmet. Attól félünk, hogy a korábbiaknál nagyobb mértékben kell az előre rögzített képzési programokhoz igazodni.

KM-LTL

(Bővebben a kelet.hu-n vagy a Kelet-Magyarország csütörtöki számában.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!