Nyíregyháza hírei

2014.02.04. 10:55

„Bírákat, nem birkákat”

Nyíregyháza - Tizenöt-húsz ember tüntetett kedden délelőtt a Nyíregyházi Törvényszék előtt „bírákat, nem birkákat akarunk” feliratú transzparensekkel. Úgy vélik, a bírók nem mernek döntést hozni devizahiteles-ügyekben, szerintük a már meghozott ítéletek nem az emberek, hanem a bankok érdekeit szolgálják.

Nyíregyháza - Tizenöt-húsz ember tüntetett kedden délelőtt a Nyíregyházi Törvényszék előtt „bírákat, nem birkákat akarunk” feliratú transzparensekkel. Úgy vélik, a bírók nem mernek döntést hozni devizahiteles-ügyekben, szerintük a már meghozott ítéletek nem az emberek, hanem a bankok érdekeit szolgálják. Szökendi Beatrix lapunknak azt mondta, nem tűrik tovább, hogy a pénzintézetek egyoldalúan módosíthatják a szerződéseket, és terrorizálhatják az ügyfeleiket és hogy ezt a bíróságok ölbe tett kézzel nézik.

– A bírók a devizahiteles ügyekben a bankok érdekeit képviselik és nem az emberekéit, ráadásul ugyanarra a jogszabályra hivatkozva más ítéleteket hoznak Keszthelyen vagy Debrecenben, mint Nyíregyházán. Gyávák, nem mernek ítéletet hozni, ilyen-olyan ürügyökre hivatkozva elnapolják a tárgyalásokat. Nyugodtan tudnak aludni, miközben a döntéseikkel vagy éppen azok hiányával emberek százezreinek az életét teszik tönkre? – kérdezte.

Zomborszki Fehér Zsolt szerint éppen azok tiporják lábbal a törvényeket, akiknek azt szem előtt tartva kellene végezni a munkájukat. Szerinte a bankok csicskásai a bírók, akiknek, mivel kedvezményes lakáshiteleket kapnak a bankoktól, nem jelent gondot a törlesztés kifizetése. Cseréljük el a hiteleinket – mondta és azt kérdezte: hogy lehet az, hogy egy ugyanolyan ügyben – jelen esetben ez egy végrehajtás megszüntetése – az ország más bíróságai azonnal ítéletet tudnak hozni, Nyíregyházán viszont már nyolc hónapja nem képesek dönteni? – Amit tesznek, az a hazájuk és az esküjük megszegése, ilyen bírákra nincs szüksége az országnak – mondta.

 

A ma délelőtti tüntetésen készült tudósításra dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék szóvivője reagált:

„Az úgynevezett devizahitelekkel összefüggésben mind a Nyíregyházi Járásbíróságon, mind a törvényszéken több (a járásbíróságon összesen 18 darab, ebből 3 darabvégrehajtás megszüntetése, 1 darab devizahitelből eredő pénzkövetelés megfizetése, 14 darab szerződés érvénytelenségének a megállapítása iránt van per folyamatban, míg a törvényszéken 7 db a szerződési feltételek érvénytelenségének megállapítása iránti) peres eljárás van folyamatban.

Ezekben az eljárásokban – még ha az ügy tárgyának megnevezése azonos is – pénzintézetek és magánszemélyek eltérő tartalmú szerződéseivel kapcsolatban érvényesítik igényeiket a magánszemély adósok, illetve a bankok. A konkrét szerződések és a kérelmek különbözőségei eltérő döntésekhez vezethetnek. Ez az elvont jogszabályoknak a konkrét esetekre alkalmazásából is következik az előbbieken túl.

Mindenki átérzi, hogy a devizahitelesek rendkívül nehéz helyzetbe kerültek, elsősorban az árfolyamkockázat miatt. Ezzel együtt is az Alaptörvény és a jogszabályok mindenkire nézve kötelezőek. Így a független, de a törvényeknek alárendelt bírák valamennyi ügyben részrehajlás nélkül, tisztességes módon és az ügy elbírálását tekintve ésszerű határidőn belül döntenek".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!