Nyíregyháza hírei

2014.02.02. 19:27

Az akadályt nem kerülni, legyőzni kell!

Extrém - Felmérni a lehetőségeket, dönteni, összpontosítani és megoldani a feladatot.

Extrém - Felmérni a lehetőségeket, dönteni, összpontosítani és megoldani a feladatot.

Parkour, az új extrém őrület, ami különösebb felszerelést nem, csak akadályt, lehetőleg minél nehezebbet igényel. Filmekben, világhálóra feltöltött videókon akrobatikus, lélegzetelállító trükköket lehet látni, ami persze egyfajta eszenciája, látványosan feltuningolt népszerűsítése a sportágnak.

A lényeg: egy pontból egy másikba kell eljutni, közben pedig legyűrni az akadályokat. Az extrém időtöltésnek nyíregyházi követői is vannak.

Játékokkal kezdődött

– Pár éve kedveltem a számítógépen az úgynevezett mászkálós játékokat, amelyeken különféle akadályokat kellett legyőzni. Aztán találtam videót, ahol mindezt már élőben csinálták és én is elkezdtem utánozni, lemásolni az egyszerűbb figurákat – tudtuk meg Székely Gábortól, aki a nyíregyházi Lippai végzőse, a nyíregyházi csoport ideiglenes vezetője.

– Jó két éve a stadionban összefutottam Cantoni Noellel, aki hasonlóban törte a fejét, és akkor már ketten gyakorolgattunk, majd csatlakozott hozzánk Varga Máté. Ekkor alakultunk úgymond csapattá és 2012 augusztusában megalapítottuk az R-Fly csoportot.

Egyfajta életfilozófia

Gábor szerint hazánkban több százan űzik a parkourt, a fővárosban, Debrecenben, Miskolcon vannak csapatok. Miként a többiek, ők is igyekeznek minél többet gyakorolni, ami ilyenkor, sulidőben, no meg télvíz idején nem egyszerű. A nagymenők, így az angol Storror és vegyes nációjú Storm tagjai már speciális teremben is tudnak edzeni, sajnos hazánkban nincs ilyen, csak külföldön.

Az edzések helyszíne legtöbbször a Városi Stadion, illetve az erdei tornapálya. Az alapos bemelegítés után aztán jöhet a gyakorlás, egy-egy megszokott, vagy újonnan választott akadály leküzdése.

Időközben a R-Fly gyarapodott, a mostani tagok: Székely Gábor (Székely), Cantoni Noel, Varga Máté (Joe), Gagyi László (Flash), Asztalos Ákos, Fazekas Dániel és Szőlősi Szabolcs. Közülük Székely duatlonozott, Dani atletizált, Flash táncolt, ám komoly sportolói múlttal ők sem bírnak.

Autodidakta módon képzik magukat, ám bírnak az alapokkal: lazaság, jó egyensúly­érzék, megfelelő izomerő, állóképesség. Emellett, mint egy remek vezetőnek, szükség van még jó helyzetfelismerésre, gyors döntésre, össz­pontosításra.

– A parkour nem csak egy kemény sportág, hanem egyfajta életfilozófia is. Számomra a mottója: az akadályt ne kerüld ki, hanem győzd le! – így Székely.

További részletek a kelet.hu-n és a hétfői Kelet-Magyarországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!