Nyíregyháza hírei

2014.02.11. 09:46

Jegyzet: Igyekezz, az égbolt zár!

Majdnem két hete ment el Jancsó Miklós rendező, akit ugyan lehetett szeretni vagy utálni, de ahogy az egész világon, úgy szűk hazánkban is kénytelenek voltak elismerni a tehetségét még azok is, akiktől távol áll az általa képviselt és a nevével oly’ szorosan összeforrt látásmód, stílus, életszemlélet - Csáki Alexandra jegyzete.

Majdnem két hete ment el Jancsó Miklós rendező, akit ugyan lehetett szeretni vagy utálni, de ahogy az egész világon, úgy szűk hazánkban is kénytelenek voltak elismerni a tehetségét még azok is, akiktől távol áll az általa képviselt és a nevével oly’ szorosan összeforrt látásmód, stílus, életszemlélet - Csáki Alexandra jegyzete. Bevallom, én a rajongók táborához tartozom, elég sok Jancsó-filmet láttam már, sőt, akad olyan is, amit szinte kívülről fújok, és a mai napig nevetek a századszor hallott poénokon vagy szorul el a torkom egy-egy komolyabb monológ után.

A tavaly nyári Vidor Fesztiválon volt szerencsém hosszabban beszélgetni Scherer Péterrel. Hosszan mesélt arról, hogyan bontotta ki „Miki bácsi” azokat a szimbólumokat, melyek rendezőként védjegyévé váltak, s hogy mekkora élmény volt számára együtt dolgozni egy ilyen széles látókörű, allűröktől mentes zsenivel. Nagyon irigyeltem akkor Jancsó Pepéjét, hiszen csak nagyon kevesen mondhatják el magukról, hogy kitörölhetetlen részévé váltak egy ilyen illusztris életműnek.

Ha már búcsúzom, teszem azt egy Lovasi-, egyben Lámpás-idézettel: Miki bácsi! „Igyekezz, az égbolt zár!”

- Csáki Alexandra -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!