Nyíregyháza hírei

2014.02.06. 11:34

Közös sajtótájékoztató a megelőzés érdekében

A hatékony együttműködés, valamint a kéménytüzek és a szén-monoxid mérgezések megelőzése érdekében közös sajtótájékoztatót szervezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Területi Tűzmegelőzési Bizottság és a Thermoszol Kft.

A hatékony együttműködés, valamint a kéménytüzek és a szén-monoxid mérgezések megelőzése érdekében közös sajtótájékoztatót szervezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Területi Tűzmegelőzési Bizottság és a Thermoszol Kft.Február 5-én, Nyíregyházán a Tüzeléstechnikai Szolgáltató Kft. épületében, a kémények ellenőrzéséről, tisztításáról és műszaki felülvizsgálatáról szóló közös sajtótájékoztatón a kft. ügyvezető igazgatója Simon György, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóság és a Területi Tűzmegelőzési Bizottság képviseletében Leskovics Zoltán tű. őrnagy tájékoztatta a média képviselőit a témával kapcsolatban.

Az őrnagy elmondta, a statisztikák szerint az elmúlt két év és az idei év eddig eltelt fűtési időszakában történt kéménytüzek, az ebből adódó lakástüzek, valamint a szén-monoxid mérgezések száma hasonlóan alakul. Az esetek számának csökkentése érdekében szükséges a megelőző és felvilágosító tevékenységet folytatni az emberek irányába.

Egyre többen állnak vissza vegyes tüzelésre, különböző típusú kandallókat használnak kiegészítő fűtésként. A kéménytüzek kialakulásában számos tényező játszik szerepet, azonban a legmeghatározóbb a korom lerakodása. Jellemző, hogy a nagy hő hatására a kéménybe épített fagerenda beizzik, majd begyullad. Problémákat okoz a tüzelő berendezés, a kémény nem megfelelő műszaki állapota, karbantartottságának hiánya és a szakszerűtlen bekötés.

Kéményeket és tüzelőberendezéseket rendszeresen ellenőriztetni kell szakemberrel és a kéményseprő-ipari közszolgáltatóval a biztonság érdekében. Minden ingatlantulajdonos érdeke, hogy saját és környezete megóvása érdekében a kéményseprő-ipari közszolgáltatók munkatársait az éves felülvizsgálatok, ellenőrzések alkalmával beengedjék.

A kéményseprő-ipari közszolgáltató cég ügyvezető igazgatója is hasznos tanácsokkal szolgált és több dologra hívta fel a figyelmet a berendezések üzemeltetésével és használatával kapcsolatban.

Simon György elmondta, hogy számos problémát okoznak a lakásokba beépített korszerű nyílászárók, ezek a levegő utánpótlását megakadályozzák, az égéstermék visszaáramlik a helyiségekbe és bekövetkezhet a szén-monoxid mérgezés.

Másik oka a mérgezéseknek a kémények kürtőjének leszűkülése. Sokan nem megfelelő tüzelőanyagokat égetnek el a berendezésekben. Ez fokozza a koromlerakódást, ami szűkíti, eldugítja a kéményeket és az égéstermék visszaáramlik a házba.

Az igazgató kiemelte, minden ingatlantulajdonosnak saját felelőssége a fűtőberendezések és kémények karbantartása, hogy elkerülhetőek legyenek a szén-monoxid okozta mérgezések.

Az idei fűtési szezon alatt már 56 esetben történt kéménytűz és 8 alkalommal szén-monoxid mérgezés miatt került bajba 3 ember. A hatékony megelőző munka és a mérgezés gyors felismerése miatt eddig nem történt tragédia. A szabályok betartásával elérhetjük, hogy ne legyen halálos áldozata az idénynek.

- Takács Judit tű. hdgy. -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!