Nyíregyháza hírei

2014.02.01. 11:16

Lóerőkkel a jobb közbiztonságért

Ópályi, Nagydobos - Amint a feltételek lehetővé teszik, a főkapitányság szeretné tovább bővíteni a szolgálati lovak számát.

Ópályi, Nagydobos - Amint a feltételek lehetővé teszik, a főkapitányság szeretné tovább bővíteni a szolgálati lovak számát.– Hol késik, mikor indul a megígért lovasrendőri szolgálat? – tette fel a kérdést pénteki sajtótájékoztatóján dr. Apáti István. A Jobbik országgyűlési képviselője emlékeztetett: egy tavaly ősszel megrendezett közbiztonsági fórumon került szóba a lovasrendőri szolgálat beindítása Ópályi, Nagydobos és Nyírparasznya közigazgatási területén, a kezdeményezést a települések polgármesterei, a mátészalkai rendőrkapitányság képviselője és a helyi gazdák, erdőtulajdonosok is üdvözölték.

– A kapitányság 4 kiképzett rendőrlovat ígért, a gazdák pedig vállalták az állatok ellátását, tartását. Az úttörő jellegű, kiváló kezdeményezés azonban valahol, valamiért úgy tűnik, megfeneklett, pedig tudvalevő, hogy „a ló a legjobb terepjáró”, a bűnmegelőzés és a felderítések hatékonysága is javulna – fogalmazott a képviselő, majd hozzátette: a lovasrendőri szolgálat szorgalmazásában nem a politikai haszonszerzés, hanem az aggasztó közbiztonsági állapotok javítása vezérli.

 Eredményesek a külterületi akciók

Lapunk megkereste a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságot, a szolgálati lovakra és az Ópályi-Nagydobos-Nyírparasznya térség közbiztonságára vonatkozó kérdéseinkre Fülöp Gergely r. őrnagy, szóvivő az alábbi választ adta: „A megyei rendőr-főkapitányság jelenleg 10 szolgálati lóval rendelkezik, ebből 6 a Nyíregyháza környéki tanyabokrokban és külterületeken, 4 pedig az államhatáraink közelében, a határrendészeti kirendeltségeken teljesít szolgálatot.

Amint a feltételek lehetővé teszik, a főkapitányság szeretné tovább bővíteni a szolgálati lovak számát. A külterületek azonban addig sincsenek rendőri jelenlét nélkül, hiszen a megye kapitányságai folyamatosan együttműködnek a polgárőrséggel, a mezőőrökkel, a vadásztársaságokkal, a földtulajdonosokkal, közös szolgálatokat szerveznek a fa- és terménylopások, valamint egyéb vagyon elleni bűncselekmények megelőzésére.

A rendőrség terepjáró gépkocsikkal, szolgálati kutyákkal, hőkamerákkal és éjjellátó készülékekkel növeli a külterületi ellenőrzések hatékonyságát. A közbiztonság további növelésére a Készenléti Rendőrség erői is állandó megerősítő szolgálatot látnak el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Ópályi, Nagydobos és Nyírparasznya környékén a Mátészalkai Rendőrkapitányság és az együttműködő szervek hetente legalább kétszer szerveznek külterületi ellenőrzéseket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek az akciók eredményesek: több fatolvajt is tetten értek már, és érzékelhetően csökkent a jogsértések száma.”

KM-PI

 (A cikk folytatása a kelet.hu-n és a Kelet-Magyarország 2014. február 3-ai számában olvasható.)

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!