Nyíregyháza hírei

2014.02.24. 17:46

Odúkészítési akció – Madárdalt mindenkinek

Az E-misszió Egyesület március 1-én, szombaton délelőtt 10 órától újabb önkéntes odúkészítési akcióra vár minden érdeklődőt a Sóstói-erdőbe, az Erdei Tornapályára.

Az E-misszió Egyesület március 1-én, szombaton délelőtt 10 órától újabb önkéntes odúkészítési akcióra vár minden érdeklődőt a Sóstói-erdőbe, az Erdei Tornapályára.

A korábbi években már több mint 100 fészekodút készítettek az önkéntesek, amelyeket a Sóstói-erdőbe, Nyíregyháza óvodáiba, az Oláh-rét Természetvédelmi Területre és a bokortanyákra helyeztek ki az Egyesület szakemberei. A rendszeres odúellenőrzések adatai alapján ezekből legalább 500 ott világra jött kismadár (széncinegék, kékcinegék, csuszkák, mezei verebek) repült ki, mogyorós pelék tucatjai és denevérek százai teleltek át, és már nagyon várjuk az első bagolycsaládok megtelepedését is – mondta el Dr. Szigetvári Csaba, az E-misszió Egyesület projektvezetője.

Sokkal több madárcsalád élhetne a környezetünkben, ha segítséget nyújtanánk nekik. Ezek a fészekodúk révén megtelepíthető madarak költési időben rengeteg kártevőt: hernyókat, férgeket, szúnyogokat, pockokat, egereket pusztítanak el, mindemellett nagy élményt nyújt a megfigyelésük, nem beszélve az énekükről. A mesterséges odúk készítése egy kicsiny, de bárki által megtehető lépés az élhetőbb környezet helyreállítására. – tette hozzá a szakértő.

Az akció során elsősorban olyan odúkat készítünk kis énekesmadarak számára, amelyeket bárki sikerrel kihelyezhet akár városi kertes házban, parkban. Emellett az Egyesület munkatársai összesen 10 különféle odútípust mutatnak be élőben és tervrajzokkal is, így aki éppen denevérek, baglyok, vagy vörös vércse számára szeretne otthont teremteni, szintén kap eligazítást.

A szervezők mindenkit örömmel látnak, aki szívesen segít fűrészelni, csavarozni, fúrni, faragni, szögelni. A szükséges anyagokat, szerszámokat valamint egy kis forró frissítőt, harapnivalót biztosít az E-misszió Egyesület. Az elkészülő odúk a Sóstói-erdőben, az Oláh-rét Természetvédelmi Területen, és a bokortanyák vidékén kerülnek kihelyezésre, de akár haza is lehet vinni belőlük.

További információ:

Szigetvári Csaba projektvezető, 20/512-3311; [email protected];

www.sostoierdo.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!