Nyíregyháza hírei

2014.02.20. 08:31

Igenek a területfejlesztésekre

Nyíregyháza - A megye fejlődése mellett a test nevelése és a tömegsport is fontos szerephez jutott a megyei közgyűlésen.

Nyíregyháza - A megye fejlődése mellett a test nevelése és a tömegsport is fontos szerephez jutott a megyei közgyűlésen.A területfejlesztés kapta az egyik főszerepet az idei költségvetés elfogadása mellett a megyei önkormányzat csütörtöki ülésén. Igaz, mielőtt az érdemi munka megkezdődött volna, a választási kampánnyal kapcsolatban már volt egy kis politikai adok-kapok. Dr. Veres János, az MSZP frakciójának vezetője egyrészt arra hívta fel a figyelmet, hogy az útfelújításoknál szakmai érvek döntsenek, ne pedig a politikai szempontok, valamint kitért arra is, hogy a megyei önkormányzat vezetői a munkájukat ne kössék össze a választási kampánnyal.

Az első felvetésre Seszták Oszkár közgyűlési elnök a válaszában utalt arra, hogy Györteleknél is van útfelújítás, ahol MSZP-s a polgármester, vagyis nem lehet politikai elfogultsággal vádolni a közutak felújításáról döntő személyeket. A másik észrevételre Kovács Sándor alelnök reagált, mert a személyére irányult a kérdés. Mint elmondta, az utóbbi hetek politikai rendezvényein úgy vett részt, hogy szabadságon volt, s nem használta a hivatali gépkocsit sem.

Mint közismert, a megyei önkormányzat egyik legfontosabb feladata immár a területfejlesztés. El is készült a 2014-2020 közötti időszakra Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területfejlesztési programja és koncepciója, amellyel kapcsolatban még több feladata is volt a megyei közgyűlésnek csütörtökön. Először is meghallgatták Kósa Tímea, Nyíregyháza alpolgármesterének tájékoztatóját a megyeszékhely fenntartható városfejlesztési programjáról. Róka László területfejlesztési szakértő, a program egyik készítője is szólt a azokról a fejlesztési tervekről, amelyek bár Nyíregyházához kötődnek, de az egész megyét szolgálják majd. Az elhangzottakkal kapcsolatban Baracsi Endre (Fidesz-KDNP) megkérdezte, volt-e már egyeztetés más településekkel, míg Veres János éppen azt javasolta, minél előbb fel kell venni a kapcsolatot más településekkel is. Az alpolgármester asszony azt válaszolta, hogy amikor már világosan látják Nyíregyháza céljait és terveit, akkor egyeztetnek majd a többi településsel. A megyei képviselők mindezek után elfogadták a tájékoztatót.

A területfejlesztési tanácskozás azonban nem merült ki abban, hogy megismerkedtek a megyei közgyűlés tagjai a nyíregyházi tervekkel, ugyanis véleményezniük kellett Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megye területfejlesztési programját is. Mind a két programot elfogadták, egy kis kiegészítéssel: Veres János kérte, hogy a hajdúsági programba a kiemelt útvonalak közé kerüljön be a 471-es számút út is, hiszen megyénknek is fontos annak az útnak az állapota. A képviselők elfogadták megyénk területfejlesztési koncepcióját is.

Elfogadta az megyei önkormányzat a 2014. évi költségvetésről és a végrehajtás szabályairól szóló rendeletet is. Az idei költségvetési keretszám 642 millió 614 ezer forint. A központi támogatás mértéke 286 millió 800 ezer forint, míg pályázati forrásból 105 millió 814 ezer forinttal számolhat a megye. Az idei gazdálkodást segíti a 2013. évi pénzmaradvány is.

A megyei közgyűlés tagjai csütörtökön szemtanúi lehettek egy szerződés aláírásának is. Igaz, először el kellett fogadniuk azt az előterjesztést, hogy együttműködési megálapodást köt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és a Magyar Diáksport Szövetség. A megyei önkormányzat mindig is kiemelt figyelmet fordított a fiatalok egészséges életmódjára, testi nevelésére. A saját lehetőségeivel igyekszik a jövőben is hozzájárulni a fiatalok rendszeres testmozgásához, illetve a tömegsporthoz.

A Magyar Diáksport Szövetség elnöke, Balogh Gábor egykori öttusa világbajnok köszönte meg a megyei közgyűlés támogatását, s mint elmondta, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye úttörő szerepet játszik a szövetséggel való együttműködésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!