Nyíregyháza hírei

2014.02.28. 08:46

Tiszta lappal indulnak

Budapest, Nyíregyháza - A települések a hiteltörlesztés alól felszabaduló forrásokat fejlesztésre fordíthatják.

Budapest, Nyíregyháza - A települések a hiteltörlesztés alól felszabaduló forrásokat fejlesztésre fordíthatják. Március 1-jén új élet kezdődik az önkormányzatoknál - jelentette be Tállai András csütörtöki sajtótájékoztatóján. A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára közölte: pénteken lezárul a konszolidáció folyamata, az állam az utolsó körben 456 milliárd forintot vállalt át 509 önkormányzattól.

Tállai András történelmi léptékűnek nevezte ezt a lépést, hiszen az önkormányzatok az idei költségvetésüket már úgy tervezték, hogy a tőke- és kamattörlesztés alól felszabaduló forrásokat településeikre fordítják. A folyamat elengedhetetlen része volt az új önkormányzati törvény és a finanszírozási rendszer átalakítása, hitelt már csak kormányzati engedéllyel, szigorított feltételekkel vehetnek fel a települések. Az önkormányzatok harmadának nem volt adóssága, ezen települések kompenzációs támogatásra jogosultak: az 1176 jól gazdálkodó önkormányzatnak 50 milliárd forint fejlesztési támogatás jut négy év alatt. Összeállításunkban megyei polgármestereket kérdeztünk arról, mit jelent az adott település életében, hogy hitel nélkül kezdhetik az évet, mire jut több forrás, mint korábban.

– Az adósságkonszolidáció azt jelenti Tiszavasvári esetében, hogy mostantól évente megközelítőleg huszonöt millió forint megfizetésétől mentesül a város. Ez az összeg a felvett hitelek esedékes tőketörlesztését és a kamatok megfizetését is tartalmazza – tájékoztatott dr. Fülöp Erik.

Tiszavasvári polgármestere hozzátette: az idei költségvetésben szereplő legfontosabb tételek a közutak és park fenntartása. Elmondta még, hogy a tavalyi évről áthúzódó beruházásaikat folytatják, melyek közül a legjelentősebbek a város belterületi vízrendezése, valamint a Fülemüle Óvoda férőhelyeinek bővítése.

További részletek a KELET.HU-n és a Kelet-Magyarországban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!