Nyíregyháza hírei

2014.03.27. 09:09

„A jó végül elnyerte jutalmát”

Fényeslitke, Kék, Gyulaháza - A hitelek nélkül gazdálkodó települések támogatásból fejleszthetnek.

Fényeslitke, Kék, Gyulaháza - A hitelek nélkül gazdálkodó települések támogatásból fejleszthetnek.Az első két körben több mint 630 millió forint fejlesztési támogatást kapott 41 olyan Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település, amelyek nem vettek részt az önkormányzati települések állami adósságkonszolidációjában. A jól, hitelek felvétele nélkül gazdálkodó, most nyertes települések polgármestereit kérdeztük arról, mire fordítják a pénzt.

Díjazzák az elvet

Mártha Mihály Tibor természetesen örül a támogatásnak, hiszen éveken keresztül felelősen gazdálkodtak.

– Díjazzuk az elvet, hogy a kormány fejlesztési forrásokat biztosít a jól gazdálkodó önkormányzatoknak. Mi nem tartottunk csak kétévente falunapot, de az adót mindig időben befizették a helyiek, sőt, mi sohasem igényeltünk még önhikit sem. A szociális ellátórendszerben részt vevők is megértették, hogy a felelős gazdálkodásnak ára van – mondta a fényeslitkei polgármester, aki azért annyit megjegyzett, hogy egy kissé túlzónak érzi azt, hogy a háromezer főnél nagyobb települések majdnem a háromszorosát kapják, mint a 2500 fős Fényeslitke. Mártha Mihály Tibor szerint a 44 millió forint közel kétharmadát a csapadékvíz-­elvezető rendszerük bővítésére fordítják. – Több járdát és kerítést is felújítunk még a pénzből – tette hozzá.

Idősek otthona épülhet

– Kéken egy régi álmunk válhat valóra, hiszen a fejlesztési támogatásból egy idősek otthonát kívánunk felépíteni – mondta el lapunk érdeklődésére Poór Sándor kéki polgármester.

– Amikor híre ment, hogy az állam konszolidálja az eladósodott önkormányzatokat, a faluban többen is megkérdezték tőlem, hogy volt-e értelme a felelős gazdálkodásnak. Akkor azt válaszoltam: „remélem, hogy volt”. Éppen ezért is örvendetes az, hogy most 44 millió forinttal kompenzálnak bennünket. Kéken a hivatalos adatok szerint 2023 lakos él, azaz mi éppen hogy „becsúsztunk” a második kalapba – tudtuk meg Poór Sándortól.

(A teljes cikket elolvashatja a Kelet-Magyarországban vagy a Kelet.hu-n.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!