Nyíregyháza hírei

2014.03.22. 13:09

A lengyel–magyar nap az összetartozásról szól

Nyíregyháza - Péntek délután minden a lengyel és a magyar nép közötti szoros, baráti kapcsolat jegyében telt a Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermében.

Nyíregyháza - Péntek délután minden a lengyel és a magyar nép közötti szoros, baráti kapcsolat jegyében telt a Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermében.

A két ország himnuszát Bárkányi Tamás, a Nyíregyházi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnökének köszöntője követte, aki a két nemzet és a két város nem mindennapi szoros kapcsolatáról szólt.

A magyar és a lengyel nép több évszázada jóban rosszban kiáll egymás mellett.

A két testvérváros 2007 óta rendez találkozókat – 18 éve testvérvárosok–, melyek a jövőben is folytatódnak majd – hangzott el a lengyel–magyar barátság napján tartott beszélgetésen. – Nemcsak Nyíregyháza és Rzeszów, hanem a magyar és a lengyel nemzet számára is egy ünnepnap március 23-a. A jó kapcsolat a gazdaság, a kultúra és az oktatás területén is szoros együttműködést eredményez a városok között. Évről évre egyre több lengyel kíváncsi a megyeszékhelyre, ebből kiemelkedik az általános iskolások rendszeres látogatása – fogalmazott dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

– A mai nap nemcsak két város, hanem két nemzet közötti testvériséget is szimbolizál, amely a világ összes országa számára példaértékű lehet. Rzeszów egyre jobban ismeri Nyíregyházát, ezáltal a hagyományok, művészetek is keverednek, ami remek lehetőséget biztosít a két náció fiataljainak a kölcsönös programokhoz – mondta Witold Walawender, Rzeszów városának önkormányzati képviselője. Megtudtuk: az idei már a harmadik – most a rzeszówi Szymanovski Zeneművészeti középiskola és a Vikár Sándor zeneiskola – iskolák közötti összetartás volt. A délutánt a zeneiskolák növendékeinek páratlan előadása zárta.

- KM-SA -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!