Nyíregyháza hírei

2014.03.13. 10:06

A prevenció nem tűzoltás

Nyíregyháza - Folytatja az ivartalanítást a nyíregyházi Kisherceg Állatmentő Egyesület.

Nyíregyháza - Folytatja az ivartalanítást a nyíregyházi Kisherceg Állatmentő Egyesület. Huszonnyolc család harminc kutyáját ivartalaníttatta eddig a nyíregyházi székhelyű Kisherceg Állatmentő Egyesület a német Hand und Pfote nevű szervezettel karöltve. A projekt célja az volt, hogy megelőzzék a nem kívánt ebszaporulatokat azoknál a családoknál, ahol az ivartalanítás költségeit biztosan nem tudták volna vállalni.

Az ivartalanítási programot a nyíregyházi Tüzér utcai telepen kezdték, ahol közismerten szegény sorsú családok élnek. A nőstény kutyák összeírása után a beavatkozás anyagi részét a Hand und Pfote vállalta magára, az ebek oltását és chipezését viszont a Kishercegnek kell finanszíroznia.

– Csak olyan kutyák ivartalanítását végeztetjük el, akiket beoltottak veszettség ellen, és megkapták a mikrochipet is. Az érintett családok ezt nyilván nem tudták volna önerőből kifizetni, így a felesleges szaporulatok megelőzése érdekében vállaltuk ezt a költséget – magyarázta Harsányi Ágnes, a Kisherceg Állatmentő Egyesület munkatársa. Hozzátette: az akció fedezetét – ami egy év alatt közel 500 kutya megszületését akadályozhatja meg – nagy nehézségek árán tudják csak előteremteni.

– Állatorvosunk, dr. Bulyáki László türelme és jóindulata nélkül nem menne, ő teszi lehetővé, hogy a számláinkat később egyenlítsük ki, valamint neki köszönhetjük a német együttműködést is. Óriási szükség van ezen túl az állatbarátok felajánlásaira, akik hol élelemmel, hol anyagi támogatással segítik a munkánkat. Ennek ellenére azt kell mondanunk, jelen pillanatban a pénz a legnagyobb segítség, hiszen abból tudjuk fedezni az alkalmanként akár több tízezer forintra is rúgó állatorvosi költségeket.

Kiterjesztik az akciót

Feladatuk nem egyszerű, mert amellett, hogy napi szinten gondoskodnak mentett kutyáik ellátásáról, kezeléséről és igyekeznek felelős gazdához juttatni őket, a januárban elkezdett programot lakossági szintre is kiterjesztik.

– A Tüzér utcán túl is vannak rászorulók, akik bár nagyon szeretik állataikat, a nem kívánt szaporulatok megelőzéséhez elengedhetetlen beavatkozást biztosan nem tudnák vállalni – folytatta az állatvédő. Harsányi Ágnes elmondta: eddigi tapasztalataik pozitívak, hatalmas eredménynek tartják, hogy a telepi kutyák tartásai körülményein is javítani tudtak.

Javuló életminőség

– Vittünk a jogszabályoknak megfelelő hosszúságú láncot, forgó karabinert, madzag helyett nyakörvet, és van, ahol kifutót építünk, ami nagyban fogja javítani a kutyák életminőségét. Sikerként éljük meg azt is, hogy több kutyáról lemondtak a gazdáik. Próbáltuk felvilágosítani őket a felelős állattartás kritériumairól, és többen belátták, hogy adott esetben túl sok ebet vállaltak. Ugyanakkor vigyáztak a kutyára addig, amíg megoldást találtunk a helyzetre és gazdihoz, vagy másik szervezethez segítettük őket. Így került például a Noé Állatotthon szakértő felügyelete alá egy deformált lábú bull típusú kutya, Bolyszi is – összegezte.

A Kisherceg Állatmentő Egyesület munkáját nagymértékben megkönnyítette a nyíregyházi gyepmesteri teleppel ápolt jó kapcsolata, ami ezúttal a néha agresszív ebek befogásában, és fuvargondok enyhítésében is megnyilvánult – segítségüket ezúton is köszönik.

- Kocsis Kinga -

Magyarországon 2014-ben a kutyák csupán 5-10 százaléka ivartalanított. 2012-ben az önkormányzatok minden 19. percben találtak egy újabb kóbor ebet. A nem kívánt eb szaporulat kizárólag ivartalanítással előzhető meg!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!