Nyíregyháza hírei

2014.03.21. 14:34

Földész Fórum a kikelet jegyében

A Kelet kapujában hiányt pótol az ökotermelők önszerveződését célzó munkája.

A Kelet kapujában hiányt pótol az ökotermelők önszerveződését célzó munkája.

Nem csupán gazdasági, hanem társadalmi esemény is a Földész Fórum - nyitotta meg Gulyás József a KKVHáz vezérigazgatója pénteken, a tavasz első napján a PRIMOM Inkubátorházban az egészséges helyi élelmiszereket, lehetőleg öko módszerekkel előállító, Kárpát medencei magyar termelők szakmai rendezvényét.

- Rendezvényünk apropóját a kikelet jegyében fogalmaztuk meg, s tavaszi megújulás mellett ez a Víz Világ Napja is. A 2014-es esztendő a családi gazdálkodás nemzetközi éve, egyszersmind az ökológiai termelés fontosságát elismerő nemzeti akció programjának indulás is - közölte II. Földész Fórumot megszervező Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesületének vezetője. Ratkos József hozzátette: - Azért küzdünk, hogy a civilizáció ne legyen önnön maga ellensége akarva-akaratlanul. A szemlélet formálásával segíteni szeretnénk az egymást követő generációk között a tapasztalatok átadását, kiegészítve azokat az tudomány újdonságaival.

- A megye és agráriuma számára fontos, amit ez a csapat fölvállalt - erősített meg elhivatottságában a fórumot szervező civil egyesületet Seszták Oszkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, a Földész Fórum védnöke, a szakmai előadás-folyamot megelőző sajtótjékoztatón. - Itt, a Kelet kapujában hiányt pótol az ökotermelők önszerveződését célzó munkájuk, amit az államigazgatás átszervezésével új küldetést kapott megyei önkormányzat is nagyra tart. A megyékhez átkerült fejlesztési feladatok kapcsán már kialakított fejlesztési koncepciónkban kiemelt helyen áll az agrárgazdaság újra helyzetbe hozása, fejlesztése.

A magunk elé tűzött "Zöld megye" koncepcióban a biogazdálkodás fontos helyet foglal el, hiszen szent elhatározásunk, hogy a lakosságnak egészégesebb élelmiszereket, s rövid termékpályán juttasunk el az asztalára. Ehez pedig a termelők csoportosulására - divatosan klaszteresedésére - van szükség, amit a magunk lehetőségeivel segíteni szeretnénk - szögezte le Seszták Oszkár a tavaly indult Durum-rozs programot, mint a megyei agrárfejlesztési koncepciót szimbolizáló remek magánkezdeményezést ajánlva figyelmébe a résztvevőknek.

Bár csak a második Földész Fórum volt a mostani, de színvonalára máris felfigyeltek az illetékesek. A Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet Szaktanácsadási és Felnőttképzési Osztálya az országban hivatás szerűen dolgozó agrár szaktanácsadók képzési rendezvényei között ajánlotta már ezt a fórumot is kredit szerzési lehetőségként. Az intézet a helyszínen ellenőrizte a hitelességet, a tartalom elvárásoknak megfelelő szintjét. A szerbezők több, mint félszáz gyakorló, felsőfokú agrár szakember jelentkezését regisztrálták. Az érdeklődők, jelentkezettek regisztrált létszáma másfél száz öko- és integrált termesztő szakember, kutató, tanár, feldolgozó, forrás teremtő, pályázat író, számolt be a szervezők nevében Ratkos József.

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!