Nyíregyháza hírei

2014.03.18. 08:04

Jegyzet: Köszönöm és viszlát?

Március közepétől majd’ egy hónapon keresztül jelentkezhetnek az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.-hez azok a felsőoktatásban tanuló – a pontosság kedvéért jogviszonnyal már nem rendelkező – hallgatók, akik leállamvizsgáztak, de ahhoz, hogy az oklevél szobájuk polcán viríthasson, egyetlen aprócska dokumentum gátolja őket: az a fránya nyelvvizsga - Sipeki Attila jegyzete.

Március közepétől majd’ egy hónapon keresztül jelentkezhetnek az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.-hez azok a felsőoktatásban tanuló – a pontosság kedvéért jogviszonnyal már nem rendelkező – hallgatók, akik leállamvizsgáztak, de ahhoz, hogy az oklevél szobájuk polcán viríthasson, egyetlen aprócska dokumentum gátolja őket: az a fránya nyelvvizsga - Sipeki Attila jegyzete. Ha valamennyi érdekelt sikerrel pályázna áprilisban, tulajdonképpen egyik pillanatról a másikra egy kisebb városnyi frissdiplomás „teremne” hazánkban.

Kérdés, hogy kell-e egyáltalán Magyarországon ennyi diplomás – főleg annak tükrében, hogy a hiányszakmák után jelenleg sem túl nagy az érdeklődés. Egy másik, a témát közelebbről átfogó komoly kérdőjel, hogy jó ötlet-e a diploma megszerzését a nyelvvizsga bizonyítvány függvényében odaítélni valakinek?

Ami számomra az érthetetlenség csúcsát jelenti, hogy azok, akik korábban a „röghöz kötés” mellett kardoskodtak (mondván: ne a külföldnek oktassunk-neveljünk magyar adóforintokon jó munkaerőt), azok a Diplomamentő program kidolgozásakor miért nem gondoskodtak arról, hogy hasonló módon, valamit valamiért alapon maradásra bírják a támogatott nyelvvizsgázók népes táborát? Nem is olyan régen, a sokat emlegetett hallgatói szerződés aláírói, kis hazánk reménységei elkötelezték magukat, hogy a diploma megszerzését követő jó néhány évben itthon erősítik a munkaerőpiacot. Erre most nyelvtudást és diplomát adva a kezükbe, tálcán kínáljuk őket a nagyvilágnak...

Ezek is érdekelhetik