Nyíregyháza hírei

2014.03.04. 08:32

Jogellenes az elkülönítés

Nyíregyháza - Az ítélet jogerőre emelkedik, nem indíthatnak új osztályt a Huszár-telepi iskolában.

Nyíregyháza - Az ítélet jogerőre emelkedik, nem indíthatnak új osztályt a Huszár-telepi iskolában. Mint ahogy arról beszámoltunk, a Nyíregyházi Törvényszék pénteki nem jogerős ítéletében jogellenesnek minősítette a cigány gyerekek elkülönítését a Huszár-telepi általános iskolában az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány által indított polgári peres eljárásban. A bíróság az egyházmegye által működtetett iskolát nem kötelezte bezárásra, az ítélet jogerőre emelkedése után azonban újabb elsős osztályok már nem indulhatnának az intézményben.

Nem zárják be

Pataki Zita bíró az ítélethirdetésen elmondta, a bíróság megállapítása szerint a nyíregyházi önkormányzat a tulajdonában lévő iskolaépület ingyenes használatba adásával, az iskolabusz megszüntetésével és azzal, hogy a Hajdúdorogi Egyházmegyének anyagi forrást biztosított, a Huszár-telepi cigány gyerekeket a nem cigányoktól a 2011/2012-es tanévtől nemzetiségi alapon jogellenesen különíti el.

Az alapítvány az eredeti állapot visszaállítását, azaz az iskola bezárását kérte a keresetében – a bíróság szerint ez nem lehetséges, mert egyrészt sok közjogi jogviszonyt érint, másrészt bezárás esetén nem hagyható figyelmen kívül a szülők szabad iskola­választáshoz való joga. A bíróság ezért nincs abban a helyzetben, hogy megmondja, az iskola megszüntetését hogyan lehet végrehajtani.

Az ítélethirdetés után kíváncsiak voltunk az érintettek véleményére, ezért megkerestük az alapítványt, az egyházmegyét, az önkormányzatot, a KLIK-et és beszéltünk a Huszár-telepen élőkkel is.

(A teljes cikket elolvashatja a Kelet-Magyarországban vagy a Kelet.hu-n.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!