Nyíregyháza hírei

2014.03.31. 17:29

Katták születtek a Nyíregyházi Állatparkban

Nyíregyháza, 2014. március 31., hétfő (MTI) - Egy nap alatt három katta (Lemur catta), vagyis gyűrűsfarkú maki született a Nyíregyházi Állatparkban.

Nyíregyháza, 2014. március 31., hétfő (MTI) - Egy nap alatt három katta (Lemur catta), vagyis gyűrűsfarkú maki született a Nyíregyházi Állatparkban.

Az apró makik négyhónapnyi vemhesség után jöttek a világra, a három kölyök között egy ikerpár is van - közölte Petró Zsuzsanna, az állatkert szóvivője hétfőn az MTI-vel.

A kicsik anyjuk hasán csimpaszkodva töltik mindennapjaikat, de a bátrabbak rövid ideig már a felnőtt állatok hátán lovagolnak. Öt hónapos korukig anyatejjel táplálkoznak, de két hónapos koruktól kóstolgatják a gyümölcsöket, a zöldségeket, a különböző hajtásokat és leveleket - tette hozzá a szóvivő.

A nyíregyházi makik csapata jelenleg tizenhét állatot számlál, ám mivel a csoportban még van termékeny nőstény, ezért a gondozók további szaporulatban bíznak.

A katták könnyen felismerhetőek hosszú, gyűrűs mintázatú farkukról, amelyet járás közben magasra emelnek. Madagaszkár déli és délnyugati részén fekvő erdőkben honosak és a többi makihoz képest sokat tartózkodnak a talajon.

Szociális struktúrájuk egyedülálló az emlősök körében, ugyanis az összes felnőtt nőstény domináns a csapat felnőtt hímjeivel szemben. A csoport minden nőstény tagja részt vesz a kicsik nevelésében, sőt, az anyák egymás között is cserélgetik a kölyköket. A katták általában egyetlen utódot hoznak világra, de az ikerszülés sem ritkaság.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!