Nyíregyháza hírei

2014.03.13. 08:35

Kossuth bankóval fizethetünk

Nyíregyháza - Gazdag programsorozattal emlékezik Nyíregyháza 1848/49 hőseire. Megelevenedik egy napra a Pilvax kávéház is.

Nyíregyháza - Gazdag programsorozattal emlékezik Nyíregyháza 1848/49 hőseire. Megelevenedik egy napra a Pilvax kávéház is. Kossuth bankóért lehet majd vásárolni Kossuth kiflit és forró teát, lapozgathatjuk a korabeli hírlapokat, s mint ahogy egy kávéházhoz illik, a kártya is ott lesz asztalon. S mindezért még csak Pestre sem kell utaznunk, ugyanis március 15-én a nyíregyházi Jósa András Múzeum II. emeleti terme alakul át a magyar történelemből oly ismertté vált kávéházzá.

Erről is szó volt többek között azon a sajtótájékoztatón, amit a nyíregyházi önkormányzat tartott a társintézmények képviselőivel együtt a márciusi forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezendő idei ünnepség-sorozatról.

Mint Jászai Menyhért alpolgármester bevezetőként elmondta, a város szeretné folytatni az előző évek hagyományait, s a megyeszékhely több intézményével együtt színvonalas programokkal és ünnepi műsorral szeretne tisztelegni 1848 és 1849 hősei előtt.

Szólt arról is, március 14-én délelőtt a diákság részvételével rendeznek koszorúzási ünnepséget, de a délutáni Petőfi téri emlékezésre már kicsiket és nagyokat egyaránt várnak, miként a családoknak kínál majd színes programot ingyen március 15-én a Jósa András Múzeum is.

Március 15-én a 14 órakor kezdődő városi ünnepségen a Vasvári Pál Gimnázium diákjai adnak műsort. Mikó Gyöngyi, a gimnázium színjátszó körének vezetője arról számolt be, hogy „A márciusi ifjak egyike én valék” című előadásban az intézmény névadójának, Vasvári Pálnak az életét és munkásságát mutatják be. Lelkesen készül a közel 60 diák az előadásra, amelyen meghívott vendégművészként Rékasi Károly is fellép. A zenei aláfestésről is a gimnázium diákjai gondoskodnak, ugyanis háron ének-zene tagozatos növendék fog gitározni.

A programsorozatban érdekesnek ígérkezik az a beszélgetés, amelynek a megyei levéltár ad otthont március 14-én 10 órától. Kujbusné dr. Mecsei Éva, a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára igazgatója kiemelte, hogy nagyon sok írott forrást őriznek az 1848-as forradalom és szabadságharc idejéből, s ezek jó alapot nyújtanak a történészeknek a kutatásokhoz. A források feldolgozásáról, a levéltárban végzet munkáról, az összegyűjtött adatok feldolgozásáról beszélget majd házigazdaként Galambos Sándor, Kedves Gyula és Benes János történészekkel.

A tájékoztató végén dr. Bene János, a Jósa András Múzeum igazgatója vázolta fel, mi minden is várja majd március 14-én és 15-én az intézményükben az érdeklődőket.

Pénteken nyitják meg a levéltári beszélgetés után az „Ezernyolcszáznegyvennyolc, te csillag!” című kiállítást, szombaton pedig már 9 órakor tárt ajtóval várja a múlt felfedezőit a múzeum. A gyermekek arcképek keresésével Kossuth bankókat gyűjthetnek, amiket a már említett Pilvax kávéházban elkölthetnek. Előadások mutatják be, hogy milyen is volt a forradalom és szabadságharc idején Szabolcs vármegye, milyen volt a huszárok élete, s mik voltak abban az időben a fizetőeszközök. A fiatalok a kézműves foglalkozásokon lúdtollal írhatnak, karkötőt és kokárdát készíthetnek, nemzetőrök lehetnek. A programot színesíti a nyíregyházi Simonyi óbester szablyavívó iskola növendékeinek a bemutatója.

 

Ünnepi programok:

Március 14., péntek

9 óra: Irányi Dániel emléktáblájának koszorúzása (Dózsa György u. 14.), 9 óra: „Hozzon egy szál virágot az 1848-as sírkertbe!” (Északi temető)

10 óra: Kutatások az 1848-as forradalommal kapcsolatban )Levéltár, Széchenyi út 4.)

11 óra: Hatzel Márton emléktáblájának koszorúzása (Hatzel tér 10.)

11.30 óra: Kmety György emléktáblájának koszorúzása (Luther utca 7.)

11.30 óra: A Kralovánszky család emléktáblájának koszorúzása (Luther utca 1.)

17 óra: Ünnepi megemlékezés és koszorúzűs a Petőfi téren

Március 15., szombat

9 óra: ingyenes programok a Jósa András Múzeumban: időszaki kiállítás 1848-ról, előadások 10. 11 és 13 órakor, szablyavívás 13 órakor, Pilvax kávéház, kézműves foglalkozások.

14 óra: városi ünnepség a Kossuth téren

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!