Nyíregyháza hírei

2014.03.20. 08:35

Mindent a szemnek, semmit a kéznek

Nyíregyháza - Tehetetlenek a visszaélésekkel szemben, de akár félmillió forintra is büntethetők a „vétkes” közös képviselők.

Nyíregyháza - Tehetetlenek a visszaélésekkel szemben, de akár félmillió forintra is büntethetők a „vétkes” közös képviselők. Hirtelen jött, törvényben előírt kötelezettség lett a közös képviselők számára a rezsicsökkentéssel elért megtakarításokat bemutató hirdetmények kifüggesztése. A 2013. december 31-én hatályba lépett törvénymódosítás következtében havonta kötelesek tájékoztatni a tulajdonostársakat a rezsicsökkentésből eredő, társasházat érintő megtakarításokról. Ugyanezen kötelezettség lakásszövetkezet esetén az igazgatóságot terheli.

Az ellenőrzést végző Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tájékoztató anyagokat és kitölthető hirdetménymintákat tett közzé a honlapján, így a társasházi közös képviselők és lakásszövetkezeti igazgatósági tagok nem hivatkozhatnak arra, hogy nem tudtak az előírásokról.

Bírság vagy biztonság

Lapunk annak járt utána, végrehajtják-e a jogszabályban előírt „rezsiplakátolást” a lépcsőházakban, mennyi időt és pénzt emészt fel a tájékoztatási kötelezettség teljesítése, de választ kerestünk arra a kérdésre is: továbbhárít(hat)ják-e a lakóközösségekre a pénzbírságot, ha az értesítés idő előtt lekerül a falról?

A Nyíregyházi Lakásszövetkezetnek mintegy félezer lépcsőházban kell gondoskodnia a rezsicsökkentéssel kapcsolatos hirdetmények „figyelemfelkeltő helyen és jól látható módon” való elhelyezéséről.

– Igyekszünk mindenben megfelelni és eleget tenni a tájékoztatási követelményeknek. Mindez nem kevés adminisztrációs és anyagi terhet ró ránk, a legfőbb gond mégsem ez – mondta el érdeklődésünkre Szathmáry Imre ügyvezető elnök, majd kifejtette: ha szabadon hozzáférhető helyen függesztik ki az adatsort, semmi sem garantálja, hogy sértetlenül ott is marad 45 napig, hiszen bárki összefirkálhatja, kiegészítheti egyéb „üzenetekkel”, illetve letépheti.

– A rezsicsökkentési kimutatások védelme, az esetleges fogyasztóvédelmi bírság elkerülése érdekében felvetődött a zárható vitrinek beszerzése és felszerelése, ám ez nem olcsó mulatság – tette hozzá.

További részletek a KELET.HU-n és a Kelet-Magyarországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!